KURUTMALIK BİBERDE SONA GELİNDİ!

KURUTMALIK BİBERDE SONA GELİNDİ!

Gastronomi kenti olan Hatay’da kurutmalık biberler Antakya’nın kavurucu güneşinin şehri terk etmesine az bir süre kala son kez güneşe serildi.

Özellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeler kurutulmak üzere Hatay’daki çatı ismi verilen askılardaki yerini almaya devam diyor.

Pazardan, sebze halinden alınan biber, patlıcan, salatalık ve kabaklar, kurutmacılar tarafından alınarak, mahalle aralarında ev kadınları ve genç kızlar tarafından tohumları temizlendikten sonra iplere diziliyor. Daha sonra en fazla güneş alan boş arazilerinde hazırlanan ve çatı ismi verilen askılara asılan kurutmalıklar, sebzesine göre 3 gün ile 15 gün arasında değişen sürede tekrar toplanarak kışa saklanıyor.

REKLAM ALANI

Kış aylarında mutfakların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını belirten kadınlar, “Baharat kültürü zengin bir kentiz. Hemen hemen bütün yemeklerimize de pul biber ve kurutmalık biber girer. Bu biberlerin bir kısmını pul biber yapıyor bir kısmını ise pilavlarda kullanıyor ya da soğuk mezelerde tüketmek üzere hazırlıyoruz. Yeniler derin donduruculara koyup taze tüketmeyi tercih ediyor ancak hem sağlık açısından hem de lezzet açısından güneşte kurutulan bir başka” dediler.

Son olarak Eylül aylarının sonuna yaklaşıldığını ve artık biber kurutmak için uygun bir zaman dilimi olmadığını belirten Hataylı kadınlar, “Son biberler artık bunlar. Bu dönemden sonra biberler geç kurur hatta kurumaz bile. Bizde son biberleri kışın tüketmek üzere ipe dizdik. Umuyoruz ki kışın sağlıkla yemek nasip olur. Malum depremden sonra bizler zamanın ne kadar kısa olduğunu anladık. Kışa hazırladığımız ne varsa enkazlarda gitti. Kimi insanlar onları tüketemeden yaşama veda etti. Umuyoruz ki bizler için diğer kış mevsimlerine göre daha iyi ve bereketli bir kış geçer” dediler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.