MEVCUT EKONOMİK ŞARTLARDA DEPREM BÖLGELERİNİN TEKRARDAN KALKINMASI MÜMKÜN GÖZÜKMEMEKTEDİR

MEVCUT EKONOMİK ŞARTLARDA DEPREM BÖLGELERİNİN TEKRARDAN KALKINMASI MÜMKÜN GÖZÜKMEMEKTEDİR

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilen illerdeki özel sektör iş yerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta pirimi işveren desteğinin hazinece karşılanmasını öngören bir kanun teklifi verdi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 20 Şubat Hatay merkezli depremler neticesinde 11 ilde binlerce çalışan ve işverenin hayatını kaybettiğini vurgulayan Yıldırım Kara, “11 ilimizde toplamda 13,5 milyona yakın yurttaşımız depremlerden doğrudan etkilendi. Deprem sonrasında iş gücü piyasası altüst oldu. Binlerce işyerinin yıkılması veya ağır hasar alması sonucu birçok işletme faaliyetlerini durdurdu. Geçen zaman içerisinde ekonomik ve ticari durumu iyileştirici somut hamleler tam olarak hayata geçirilmedi. Deprem sonrası başlayan zorunlu göç dalgası nedeniyle ciddi bir işgücü açığı da ortaya çıktı. Nüfus günden güne azalıyor ve geri dönüşler için iş piyasası yeterli şekilde oluşturulmazsa bu durum kalıcı hale gelecektir.” dedi.

6 PUANLIK İLAVE PRİM UYGULAMASI SOMUT ÇÖZÜM OLACAKTIR

Daha önce uygulanan 6 puanlık ilave prim desteğinin başarılı sonuçlar doğurduğunu belirten Hatay Milletvekili, “29 Mayıs 2013 tarih ve 28661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6486 sayılı kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81’inci maddesinde değişiklik yapılmıştı. Bu değişikliğe göre, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan illerimizde bulunan özel sektör işyerlerinde, 6 puanlık ilave prim uygulaması başlatılmıştı. 31 Aralık 2021 tarihine kadar devam eden uygulama birçok ilimizin kalkınmasına katkıda bulunmuştu. Şimdi bizim, deprem bölgesinde bulunan işyerlerindeki üretim ve istihdamı korumamız gerekiyor. Sonraki süreçte ise bölgede yeni yatırımlara ihtiyaç olacaktır. Eğer söz konusu 6 puanlık ilave prim desteğini 11 ilde tekrar uygulamaya geçirirsek özel sektör işyerleri, çalışanlarının sigorta primlerini daha kolay ödeyecek ve yeni yatırımlar için kolaylık sağlanacaktır. Diğer illere yapılan göç dalgası ancak böyle somut adımlarla durdurulabilir. Bu yüzden depremin etkilediği 11 ilde meskûn nüfus büyüklüğü ve Türkiye gayri safi yurt içi hasılasına katkı payı deprem öncesi düzeye ulaşana kadar özel sektör işyerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteğinin hazinece karşılanmasını öngören bir kanun teklifi hazırladık.” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın hazırladığı kanun teklifi ve gerekçeleri şu şekilde:

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-Değişiklik ile; 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen illerin meskûn nüfus büyüklükleri ve gayri safi yurtiçi hasılaya olan katkı payları deprem öncesi düzeye ulaşana kadar bu illerdeki özel sektör iş yerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteğinin hazinece karşılanması öngörülmektedir.

MADDE 2-Yürürlük maddesidir.

MADDE 3-Yürütme maddesidir.

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 98- 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elâzığ illerinde bulunan ve bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işyerlerinde uygulanmak üzere 81 inci maddenin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen ve Hazinece karşılanan puana, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı ilave puan eklenir.

Bu madde kapsamındaki ilave puan uygulaması, depremlerden etkilenen illerin meskûn nüfus büyüklükleri ve gayri safi yurtiçi hasılaya olan katkı payları deprem öncesi düzeye ulaşana kadar devam eder. Anılan uygulama süresinin bu fıkradaki şartlar doğrultusunda belirlenmesi veya sona erdirilmesine Türkiye İstatistik Kurumu verileri doğrultusunda Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.