Meşale Gazetesi

Psikolog Yazar’dan Okul Fobisine Karşı Öneriler

AİLEDEN AYRILMA KAYGISI

Psikolog Yazar’dan Okul Fobisine Karşı Öneriler

Okula yeni başlayan çocuklarda ‘okul fobisi’ görülebileceğine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar, ailelere bu fobiyi yenmek için çözüm önerilerinde bulundu.

AİLEDEN AYRILMA KAYGISI

Okul fobisinin görülme nedenleri hakkında bilgi veren Uzman Klinik Psikolog Yağmur Yazar şunları kaydetti: “Okula başlamasıyla beraber, aileden ilk ayrılışını yaşayacak olan çocuklarda kimi zaman okul fobisi oluşabiliyor. Okul fobisi olan çocuklarda en sık gözlenen belirtiler; baş ağrıları, karın ağrıları, bulantı-kusma hissi, sıkıntı, ağlama, sinirlilik, saldırganlık iştahsızlık, isteksizlik, uyku düzeninde bozukluklar, okul sorumluluklarının yerine getirilmesinde aksamalardır. Okul fobisindeki en temel sebep, çocuğun aileden ayrılma konusunda kaygı duymasıdır. Ayrılma kaygısı olan çocuk, okul çıkışında ailesini göremeyince veya sabah evden çıkarken, çoğunlukla endişeye kapılıp ağlayabilir. Okul fobisi olan çocuk, okula ağlayarak girer, sınıfa girdiğinde her şeyi unutur ve bütün gün güzel vakit geçirir, ancak bu durum eve gittikten sonra değişir ve sabah uyanacağını, tekrar okula gideceğini düşününce, çocukta yeniden kaygı oluşmaya başlar…” 

AŞIRI KORUMACI DAVRANMAYIN

Uzman Klinik Psikolog Yağmur Yazar, Yoğun kaygı karşısında, öncelikle sakin bir ses tonuyla konuşmaya özen gösterilmesini önererek “Eğer ki çocuğunuzu okuldan siz alıyorsanız, tam vaktinde okulda olmaya özen gösterin. Birlikte okul için alışveriş yapın ve zaman geçirin, okul hakkında duygularını anlamaya çalışın. Ayrılığın geçici olduğunu ve okul saati sona erdiğinde, tekrar birlikte olacağınızı vurgulayın. Çocuğun okula gideceği zamanlarda, durumun çok fazla önemsendiğini vurgulayan davranışlarda bulunmayın, sıradan bir günmüş gibi davranın. Sorunu görmezden gelmeyerek sabırlı, tutarlı bir şekilde hareket etmeye çalışın. Olumsuz aile tutumları değiştirilip, yerine olması gereken davranışlar sergileyin. Okuldan ayrılacağınızda, bu vedayı çok uzun süreli tutmayın ve çocuktan gizli okuldan ayrılmayın. Çünkü bu davranış çocukta daha çok güvensizlik hissine sebep olur. Çocuğunuza çok fazla koruyucu yaklaşmayın” diye konuştu.

NE ZAMAN BİR UZMANA GÖTÜRMELİ?

Okul fobisi için hangi durumda destek almanın gerekli olduğundan söz eden Yazar, “Çocuğunuzun okula yeni başlamasıyla gösterdiği doğal tepkiler olabilir. Ailelerin bu konuda gözlemlemesi gereken en önemli şey, yukarıda bahsedilen belirtilerin zamanla kaybolup kaybolmadığıdır. Eğer zamanla bu belirtilerin daha da arttığını ve azalmadığını gözlemliyorsanız, bir uzmandan destek alabilirsiniz. Bu süreçte aile-öğretmen-uzman ilişkisi çok önemlidir” dedi. HABER MERKEZİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.