TARIM HATAY’DA HÂKİM SEKTÖRLERDEN BİRİ!

TARIM HATAY’DA HÂKİM SEKTÖRLERDEN BİRİ!

MKÜ Konferans Salonunda, Vali Mustafa Masatlı Başkanlığında Tarım Sektör Toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Mustafa Masatlı ile birlikte MKÜ Rektörü Veysel Eren, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İl Protokol ve ilgili kurum yetkililerinin de katılımıyla toplantıda, depremde zarar gören çiftçi ve üreticilere, Devletin bugüne kadar sağladığı destekler ve uygulamaya konulacak projeler anlatıldı.

Toplantıda konuşan Vali Masartlı, tarımın, insanlığın varoluşundan bu yana yaşamın en temel dayanağı olduğunu ve günümüzde de aynı önemi koruduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Tarımsal faaliyetler olmadan, insanoğlunun sağlıklı bir yaşam sürdürmesinin imkânsızlığına dolayısıyla dünyanın açlıkla mücadele etmek zorunda kalacağına değinen Masatlı, Tarım yoluyla sadece gıda üretmekle kalınmayacağını, aynı zamanda tarımın dünya devletleri ve ülkemiz için de ekonomik ve sosyal açıdan hayati bir role sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Hatay Valisi Masatlı konuşmasının devamında; “Ekonomilerde önemli bir paya sahip olan tarım sektörü; tarım ürünleri ticareti, istihdam sağlama ve kırsal kalkınmayı destekleme konularında kilit sektörlerin başında gelmektedir. Ayrıca; tarım, toprağa dayalı kültürel mirasın korunmasına ve toplumsal dayanışmanın güçlenmesine de fazlasıyla katkıda bulunur. İnsanlık için hayatiyet teşkil eden Tarımın, çevre ve ekosistemler için de büyük bir önem taşıdığı asla göz ardı edilmemelidir. Sürdürülebilir, sağlıklı ve akılcı politikalarla hayata sokulan tarım uygulamaları; toprakların korunmasını, su kaynaklarının doğru yönetilmesini ve biyolojik çeşitliliğin devamını da sağlamış olur” dedi.

TARIM ÜLKEMİZ EKONOMİSİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Masatlı, tarımsal üretimin yeterliliğinin hem savaş hem de koronavirüs gibi salgın hastalıklar dönemlerinde ülkelerin bağımsızlığını etkileyecek kadar kritik öneme de sahip olduğunun altını çizdi.

Vali Masatlı, “Bu bakımdan Ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tarım alanında yapılan reformlar ve çiftçimize sağlanan çeşitli desteklerle önemli bir ivmeyi yakalamıştır. Tarıma dayalı üretim, istihdam ve verimlilik; Ülkemizi, dünya pazarlarında rekabet edebilir bir konuma getirmiştir. Böylelikle tarım sektörü, Ülkemiz ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Ülkemiz tarımı, sadece iç piyasaya değil, aynı zamanda uluslararası pazarlara da ürünler sunarak ülke ekonomisine hatırı sayılır katkıda bulunmaktadır.” dedi.

Masatlı, Hatay’ın sahip olduğu iklim koşulları ve verimli topraklarıyla tarımsal faaliyetler ve yetiştirilen ürün çeşitliliği bakımından önem arz ettiğini; tatlı patates, pazı, maydanoz ve dereotu yetiştiriciliğinde ton bazında ülke sıralamasında liderliğine dikkat çekerek narenciye, yeni dünya, kayısı, pamuk gibi ürünlerde de ön sıralarda olduğunu belirtti.

TARIM HATAY’DA HAKİM SEKTÖRLERDEN BİRİ

Ulusal tarımsal üretimin yüzde 20’sini, Ülkenin tarım ve ormancılık ihracatının ise yüzde 18,7’sini depremden etkilenen bölgelerin gerçekleştirdiğini, söyleyen Masatlı, “Bu geniş tarım alanı, yalnızca tarım ekonomisine önemli bir katkı sağlamakla kalmamakta; aynı zamanda ülkenin gıda güvenliğinin ve kırsal geçim kaynaklarının sürdürülmesinde de kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

Tarımın Hatay’da hakim sektörlerden biri olduğunu, bu gerçeğin göz ardı edilmeden kentte deprem sonrası, sahada çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Vali Masatlı, “Bunun sonucunda; tarımsal ürün, hayvan varlığı ve alet ekipmanı zarar gören 3.950 kişinin ilk etapta 10.099 başvurusu alındı. Bu başvuruların; 2.861’ i büyükbaş, 13.625’i de küçükbaş hayvan içindi. Bu başvurulardan 410 adedi traktör, 1.674 adedi basınçlı sulama ekipmanı, 9.381 adedi arılı kovan, 12 adedi süt toplama tankı ve toplamda da 5.526 adedi de ağıl ve ahır başvuruları oluşturdu.” diyerek deprem sonrası üreticilerimize Bakanlığımız tarafından 2023 yılı destekleme ödemeleri kapsamında yaklaşık 655 milyon TL destekleme ödemesi ile 93.783.500,00 TL nakdi yem desteği sağlandığını, 7.767 adet küçükbaş hayvan, 8.652 yumurtacı, 5.125 etçi olmak üzere toplam 13.777 kanatlı, 8.707 ana arı 34.828 Arılı çerçeve ve 1.976 adet büyükbaş hayvanın üreticilerimize teslim edildiğini; ayrıca 1.290 kg ayçiçeği tohumu ve toplamda 3.439.272 adet domates, biber, patlıcan fidesi, dağıtılırken 19.767 üreticimize 4.140 ton yem, 393 adet çadır, 1.000 adet branda ve 440 ton şeker desteği sağlandığını hatırlattı. Dış Kaynaklı projeler kapsamından da bahseden Valimiz, bu çerçevede 3.771 kişiye 10.601.870 TL nakdi hibe ve 961 üreticimize de tarımsal ve hayvansal girdi dağıtımı yapıldığını belitti. Valiliğimizce yapılan çalışmalar sonucunda Altınözü Enek Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesinin Sektör grubunun değiştirildiğini ve bu konunun, Sayın Cumhurbaşkanımızca Altyapı Yapım Programı’na alınarak çalışmalara başlandığını sözlerine ekleyen Valimiz, “Görüldüğü gibi Devletimiz, tüm imkân ve kabiliyetleriyle ilimizdeki üreticilerimizin de yaralarının hızla sarılabilmesi için gerekli her adımı atmakta ve atmaya da devam etmektedir. Devlet – Millet dayanışması ruhunun gereği olarak siz paydaşlarımızdan da gerekli katkı ve desteklerinizi bekliyoruz” sözlleriyle konuşmasını tamamladı.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.