YENİ YILA SAYILI GÜNLER KALA HAVAİ FİŞEKLERE DİKKAT HAVAİ FİŞEKLER BİRER OYUNCAK DEĞİL

YENİ YILA SAYILI GÜNLER KALA HAVAİ FİŞEKLERE DİKKAT  HAVAİ FİŞEKLER BİRER OYUNCAK DEĞİL


Yeni yıla sayılı günler kala mahalle ve sokaklarda topril,havai fişek vb sesleri duymamız mümkün iken çocukların eğlence amaçlı almış oldukları patlayıcı maddeler, kalıcı hasarlara davetiye çıkartıyor.
Görme kaybına kadar götüren en kötü yaralanmalar, tehlike arz eden patlayıcı maddelerle olmaktadır. Havai fişeklerin kullanımına bağlı olarak göz, vücudun en sık yaralanan bölümüdür.
Yılbaşı gecelerinin en büyük eğlencesi olan torpil ve maytaplar hem tehlikeli hem de korkutucu. Her yıl birçok kazaya sebebiyet veren bu patlayıcılar özellikle çocukların eline bırakılmamalı. Geçtiğimiz yıllarda bir çok kez kaza yaşanmasına sebep olan bu eğlence bu sene de bir çok kişiye rahatsızlık vermeden dikkat edilmesi gerekir. Havai Fişekler Çocuklara zarar verirken sesleri de vatandaşların yanı sıra doğada yaşayan canlıları da olumsuz etkiliyor
HAVAİ FİŞEKLER DOĞADAKİ CANLILARI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Havai fişeklerin Yeni yıla sayılı günler kala eğlence ve kutlama amaçlı olarak atılması zorunlu gibi hissedilen bir madde haline gelen havai fişeklerin doğa için risk taşıdığı belirtildi. Uzmanlar ;”Havai fişek atılırken çoğu zehir olan kimyasallar da doğaya salınmaktadır. Örneğin potasyum nitrat, sodyum okzalat, manganez, alüminyum, sülfür gibi kimyasalları içeren bu tür maddeler bazı insanların sevincine yol açarken baazı insanlarda kalıcı hasarlar meydana getirip, doğayı da tahrip etmektedir” ifadelerine yer verdi. Özellikle kanatlı kuş türlerinin bu maddelerden ciddi derecede etkilendiğini, her yıl onlarca kuş türünün zarar gördüğünü vurgulayan uzmanlar, havai fişeklerin ekosistemde yaşayan canlıların korkup kaçmasına yol açtığını kaydetti. Doğal alanlarda yaşayan çeşitli hayvan grupları, özellikle kuş türleri havai fişeklerin neden olduğu ses kirliliğinden etkilenir” diyen uzmanlar, şöyle devam etti: ” Renkli havai fişekler, çok önemli sağlık sorunlarına neden olan oksitlenme ajanı ozonun yer seviyesine inmesine neden olur. Bunun değerlendirmeye alınması hem doğa hem de insanlık adına çok yerinde bir tutum olacaktır.Kalıcı hasarlar ve ses gürültüsünü önlemek için eğlence ve kutlama amaçlı alınacak olan Havai Fişeklerin ve torpillerden uzak durulması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.