AK PARTİ HATAY’A “ÜVEY EVLAT” MUAMELESİ YAPIYOR
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana Hatay ekonomisinde ciddi bir gerileme yaşandığını belirterek AK Parti iktidarı son on yıldır her alanda Hatay’a üvey evlat muamelesi yaptığını öne sürdü. Milletvekili Güzelmansur Hatay ekonomisi ile ilgili hazırladığı raporu Hatay basın mensupları ile paylaştı..Yaparsa AK Parti yapar şeklindeki söylemin doğru olmadığını ifade eden Güzelmansur’un “Hatay Raporu unda öne çıkan tespitler. 2020’de Hatay’da toplanan vergi miktarı 12.5 milyar liraydı. Yatırım miktarı ise 408 milyon lira. Hatay, yapılan yatırımın 30 katı vergi ödüyor. 31 Mayıs 2021 itibarıyla en fazla konkordato ilan eden iller arasında ve 9’uncu sırada yer alıyor.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRDE YARI YARIYA DÜŞÜŞ VAR
Türkiye’de toplam nakdi kredi miktarı 4 trilyon lira, takipteki kredi miktarı ise 148 milyar lira civarındadır. Takipteki kredi miktarının toplam nakdi krediye oranı yüzde 3.69’dur. Hatay’da ise toplam kullanılan nakdi kredi miktarı 48 milyar lira, takipteki kredi miktarı ise yaklaşık 2.7 milyar liradır. Takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranı yüzde 5.59 oldu.
2018’de Hatay’da kişi başına düşen GSYH 6 bin 580 dolar iken, 2019’da bu rakam 5 bin 617 dolara düştü. Her bir Hataylının GSYH’si 969 dolar azaldı. Şehirde bir yılda 61 sanayi sicili belgesine sahip firma kapandı. 2017 yılında Hatay’daki organize sanayilerindeki istihdam sayısı 9 bin 64 kişi iken şu anda istihdam edilenlerin sayısı 8 bin 397’e düştü.
TURİST SAYISINDA AZALMA VAR
■ 2010 yılında, yani Suriye iç savaşı başlamadan önce, Hatay’a gelen sadece yabancı turist sayısı 654 bin civarındaydı. 2020 yılında Hatay’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin sayısı 108 binde kaldı.
■ Reyhanlı Barajı bir türlü hizmete giremedi. Bugün Reyhanlı Barajı’ndan tarlasını sulayan bir çiftçi dahi bulunmuyor. 2012 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı 10 hastane vardı, aradan 9 yıl geçmesine rağmen bu sayı 11’e çıkabildi.
SURİYELİ GÖÇMENLER CİDDİ SORUN HALİNE GELDİ
Hatay’daki Suriyeli sorununun da giderek büyüdüğüne dikkat çeken Mehmet Güzelmansur, raporunda şu ifadelere yer verdi: “Hatay’da yaşanan ekonomik ve sosyal sıkıntıların ana nedenlerinden birini de, ildeki sayıları yarım milyonu geçen Suriyeliler oluşturuyor. Yanlış göç politikası ve yanlış Suriye politikası nedeniyle de Hatay ekonomisi küçülüyor, Hataylılar fakirleşiyor. Suriyelilere 10 yıldır ev sahipliği yapan Hatay, ekonomisinden sosyal dokusuna, eğitiminden sağlığına, konut yatırımından kamu personeline, turizmden tarıma, sanayiden uluslararası taşımacılığa kadar, her alanında sorunlar yaşıyor. Suriye’de maceraperest değil de realist bir politika benimsense, 4 milyon Suriyeli’ye milyarlarca dolar harcamak zorunda kalmazdık. Bugün Reyhanlı’da Suriyeli nüfusu, Türk nüfusunu geçti.” Haber:Ferit LİF