BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR

BAŞIBOŞ KÖPEK SORUNU ÇÖZÜLEMİYOR

Sokak hayvanlarındaki kontrolsüz artış ve bu bağlamda yerel yönetimlerin yetersiz kalması üzerine 3 bakanlık ortak çalışma başlatmıştı.

Üç bakanlık tarafından yapılan çalışmada dünyadaki örnekler incelenmiş ve taslak hazırlanmıştı. Bu bağlamda vatandaşlar bakanlıkların daha hızlı hareket etmesi yönünde talepte bulundu. Vatandaşlar “Yürüyüş yapmaya hasret kaldık” diyerek yakındı. Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri olan ve sürekli gündeme gelen başıboş sokak köpekleri, sokaklarda sürü halinde gezmeye devam ediyorlar. Başıboş köpekler bugüne kadar türlü dehşet verici olaylara neden olmuş ve olmaya devam ediyor. Öyle ki küçük çocuklardan yaşlı bireylere kadar birçok vatandaş, köpek saldırısı nedeniyle can verdi ya da ciddi yaralanma ile olayı atlattı. Başıboş köpek sorunu vatandaşlar için tehdit oluşturmaya devam ederken, vakalar da aynı oranda giderek artmaya devam ediyor. Bu vakalar nedeniyle insanlarda oluşan psikolojik endişe, gündelik yaşamı da zorlaştırmaya devam ederken vatandaşlar da artık sokağa çıkarken tedirginlik yaşıyor. Vatandaşlar “Çöp atmaya, yürüyüş yapmaya, bisiklet sürmeye, gece dışarı çıkmaya hasret kaldık” diyerek yakındılar.

VATANDAŞLAR YÜRÜYÜŞ YAPMAYA HASRET KALDI

Sokak hayvanlarındaki kontrolsüz artış ve bu bağlamda yerel yönetimlerin yetersiz kalması üzerine 3 bakanlık ortak çalışma başlatmıştı. Üç bakanlık tarafından yapılan çalışmada dünyadaki örnekler incelenmiş ve taslak hazırlanmıştı. Bu bağlamda vatandaşlar bakanlıkların daha hızlı hareket etmesi yönünde talepte bulundu. Özelikle yaşanan depremin ardından vatandaşlar gibi yuvalarından olan köpekler sokaklarda zorlu yaşam sürdürmekte. Bu bağlamda aç ve susuz kalan başıboş köpekler şehirde kalan vatandaşlar için ciddi tehlike arz etmekte. Konuyla ilgili şikâyette bulunan vatandaşlar, “Biz istiyoruz ki sokak hayvanlarının karnı doyurulsun, sıcak bir ortamda kış mevsimini atlatsınlar. Ancak orada işlerin böyle yürümediği ortada. Sokak hayvanları sokaklarda dolaşmaya ve insanları ürkütmeye devam ediyor. Özellikle 6 Şubat depreminden bu yana çok fazla can dost sokakta kaldı. Antakya merkez zaten yok oldu. Bazı yerler sadece açık ve biz işlerimizi halletmek için gittiğimizde ciddi bir tedirginlik yaşıyoruz. Hemen sokak hayvanları peşimize takılıyor ve bizlerin elinde olan poşetlere saldırıyor. Bu hayvanlar sıcak yuvaya ve sürekli tok kalmaya alışmışlardı. Ancak sahibi ölen ve şehri terk etmek zorunda kalan vatandaşlar nedeniyle dışarda kaldılar. Bu nedenle de huzursuz ve gergin oluyorlar. Her an saldıracakmış gibi bizlerle dolaşıyorlar. Bu durumdan ciddi anlamda korkuyoruz. Bize de hak verilmesi gerekiyor. Etrafta bunun çok fazla felaket senaryosunu okuyoruz. Bezimde başımıza gelmesinden koruyoruz. Yoksa bizlerde can dostlarımızı seviyoruz ve bir yuvalarının olmasını istiyoruz” dediler. Son olarak bazı vatandaşlar ise sokak hayvanlarının da kendi doğal ortamlarında yaşama hakları bulunduğunu hatırlatarak herkesin sokak havanlarına bir kap yemek koymasıyla birlikte bu sorunun ortadan kalkabileceğine işaret ettiler.

3 BAKANLIKTAN ORTAK ÇALIŞMA

Başıboş sokak köpeği sorununa karşı Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın katılımıyla çalışmalar yapıldı. Sorunun çözümüne ilişkin dünyadaki örnekler incelenirken hazırlanan taslak çalışmanın sonuna gelindi. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor. Sokak köpeği sorununun çözümü için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında üç bakanlık ortak çalışma yaptı. Çalışmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın katılımıyla gerçekleşti. Üç bakanlık tarafından yapılan çalışmada dünyadaki örnekler incelendi ve taslak hazırlandı. Avrupa’nın pek çok ülkesindeki sokak hayvanları sayım ve kısırlaştırmanın ardından bölgedeki barınaklara yerleştirilip sahiplendirilmek için ilana çıkılıyor. Verilen süre sonunda sahiplendirilemezse, uyutulma yoluna kadar gidiliyor. Hazırlanan taslak çalışmanın sonuna gelinirken, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması ve uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu konu içinde bakanlıklara seslenen yurttaşlar, “bu konuda geç kalınmışlık var aslında. Bu konuya çok önceden el atılması gerekiyordu. Çok can kaybettik ve yaralanma olayı yaşadık. En azından şimdi hızlı hareket edilmesini ve en kısa sürede bu konuda ki çalışmalının yürürlüğe girmesini istiyoruz” eleştirisinde bulundular. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.