BEREKETLİ HİLAL KADERİNE TERK EDİLEMEZ

BEREKETLİ HİLAL KADERİNE TERK EDİLEMEZ

CHP Milletvekili Kara, büyük deprem felaketi on binlerce can kaybına yol açarken, en ağır darbelerden birini de tarım ve gıda sektörüne vurduğunu kaydettiği açıklamasında “Sulama kanalları, barajlar zarar gördü; silolar yıkıldı. Tarım makinaları enkaz altında kaldı. Ekinler ziyan, hayvanlar telef oldu” dedi.

Depremden etkilenen bölgenin “Türkiye’nin Bereketli Hilali” olarak bilindiğini hatırlatan Yıldırım Kara, “Bölgedeki 40 milyon dekar büyüklüğündeki tarım arazi varlığı ülke genelinin yüzde 16,9’üna tekabül etmektedir. Ülkemizde Antep fıstığının yüzde 82’si, pamuğun yüzde 72’si, mısır ve bademin yüzde 33’ü, buğdayın yüzde 19’u ve zeytinin yüzde 16’sı bu bölgede üretilmektedir. Bölge narenciye üretiminin yüzde 57’sini sağlarken, Hatay bu üretimin yüzde 20’sini tek başına gerçekleştirmektedir” dedi.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Deprem Sonrası Değerlendirme Raporu’na istinaden, depremin bölgede yarattığı yıkımın boyutunu sayısal verilerle vurgulayan CHP Milletvekili Kara, “Yaşanan depremde 233.230 ağıl ve 13.284 ahırın yıkıldığı; 8.241 büyükbaş, 64.260 küçükbaş, 42.000 kanatlı hayvanın telef olduğu ve 5.756 arı kovanının da zarar gördüğü belirtilmiştir. Su ürünlerinde özel sektöre ait iç su yetiştiriciliği tesisinde meydana gelen hasar nedeniyle 101 ton balık ve 37.4 milyon yavru balık ölmüş olup, toplam maliyeti 63,2 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Hatay’daki hasar alan dört balıkçı barınağındaki hasar tutarı 2.675.000.000 TL olarak açıklanmıştır. Toplamda tarım sektöründe deprem kaynaklı hasar 24.2 milyar TL olarak kaydedilmiştir” dedi.

İLGİLİ YETKİLİLERDEN GEREKLİ YAPICI DÜZENLEMELER BEKLİYORUZ

Deprem bölgesinde tarım sektörünün aldığı hasar nedeniyle sürdürülebilirliği konusunda kaygılarını dile getiren Kara, “Bereketli Hilal olarak bilinen bölgemiz Türkiye’de üretilen temel tarımsal ürünlerin önemli bir bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Bölge tarımsal gayri safi milli hasılanın 15’ini oluştururken, ülkenin

tarım ihracatının yaklaşık yüzde 20’sine katkıda bulunmaktadır. Depremde ciddi şekilde zarar gören bölge nüfusunun üçte biri ise hayatını doğrudan ya da dolaylı olarak tarım sektöründen kazanmaktadırlar. Dolayısıyla depremde zarar gören bölgenin ıslahı, bölgenin kalkınmasının yanı sıra iç tüketim ve ihracattaki katkı payı oranı ile ülke ekonomisi açısından da büyük öneme sahiptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez sözünü şiar edinmiş biz CHP’nin neferleri olarak bereketli hilalin verimliliğinin sürdürülebilirliği konusunda ilgili yetkililerden duyarlılık ve acilen gerekli yapıcı düzenlemeler bekliyoruz” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın Bakanlıga yönelik soruları şu şekilde:

1. Depremde maddi gücünü kaybetmiş çiftçilerin tarım üretiminin devamını sağlayabilmesi açısından tohum, gübre desteği ve sulama tesisleri borçlarının silinmesi şeklinde destekleyici bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne şekilde planlanmaktadır?

2. Depremde kullanılamaz hale gelen traktör ve tarım ekipmanlarının tespiti ve teminine yönelik Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır?

3. Depo, işleme tesisi ve silo gibi zarar gören yapıların onarımı ve yeniden yapılmasına yönelik Bakanlığınızın ayırdığı bir bütçesi var mıdır? Var ise miktarı ne kadardır ve onarım ve yeniden yapılanma nasıl planlanmaktadır?

4. Deprem bölgesinde hasar gören ağıl ve ahırların onarımı ve yıkılanların yeniden inşa edilmesine yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

5. Hayvancılık sektöründe devamlılığın sağlanması açısından telef olan hayvanların maddi zararının karşılanmasına yönelik destek ve teşvik uygulanacak mıdır?

6. Hayvan yetiştiricilerine yem, ilaç ve aşı gibi ihtiyaçların temini konusunda Bakanlığınızın planlanmış bir projesi var mıdır? Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.