BU KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL, YAPISAL DÖNÜŞÜM!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, günümüzde “kentsel dönüşüm” adı altında yapılan çalışmaların büyük bir bölümünün aslında “yapısal dönüşüm” olduğunu söyleyerek önemli uyarılarda bulundu..
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan uyarı: “Kentlerimiz geleceğini kaybediyor”
Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, günümüzde “kentsel dönüşüm” adı altında yapılan çalışmaların büyük bir bölümünün aslında “yapısal dönüşüm” olduğunu söyleyerek önemli uyarılarda bulundu. Ercan’a göre, bu yanlış uygulamalar şehirleri yaşanabilir hale getirmek yerine daha da yaşanmaz hale getiriyor.
Prof. Dr. Ercan açıklamasında, gerçek anlamda bir kentsel dönüşümün; çarpık yapılaşmış alanların ya tamamen ya da kısmen yıkılarak, çağdaş mimariye uygun, geniş yolları, yeşil alanları, çözülmüş ulaşım sorunları olan, sağlıklı ve mutlu insanların yaşayacağı kentlerin inşasını kapsadığını vurguladı. “Kentsel dönüşüm toplum yararınadır,” diyen Ercan, bu süreçte kent estetiği ve altyapının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Ancak bugün uygulanan sistemin büyük ölçüde “yapısal dönüşüm” olduğunu belirten Ercan, “Bu sadece mevcut yapıların yıkılıp aynı sokakta daha yüksek binalar yapılmasıdır. Bu yöntem yüklenici ve mal sahibi arasında bir çıkar ortaklığıdır” diyerek tepki gösterdi.
Yapısal dönüşümün altyapıyı zorladığını, kişi yoğunluğunu artırdığını, çevresel ve toplumsal sorunları büyüttüğünü belirten Ercan, “Su, elektrik, atık sistemi, okullar, sağlık ocakları, yeşil alanlar bu yoğunluğu taşıyamaz. Gürültü, trafik, çöp ve kirlilik artar. Sonuç mutsuz, sağlıksız bir toplum olur,” sözleriyle tehlikenin boyutuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Ercan, “Yapısal dönüşüm, kentsel dönüşümün düşmanıdır” diyerek, yerel yönetimlere ve merkezi idareye çağrıda bulundu: “Gelin, şehirlerimizi geleceğe taşıyacak gerçek dönüşümler yapalım. Aksi takdirde sadece betonlaşmış değil, kimliğini yitirmiş kentlerimiz olacak.”