DEPREMİN ASIL SORUMLULARI ONLARDI, HATAY’DA YAPI DENETİMCİLER DENETLİYOR MU?

DEPREMİN ASIL SORUMLULARI ONLARDI, HATAY’DA YAPI DENETİMCİLER DENETLİYOR MU?

Hatay’da 25 binden fazla can kaybına neden olan depremin başlıca sorumlusu olarak gösterilen yapı denetim firmaları hiçbir cezai yaptırıma uğramadı. İnşaatların beton kalitesinin ölçümü için referans olan bu firmaların, inşaat firmaları ile çok yakın ilişki içinde olması bu yapıları suistimale açık hale de getirdi. Deprem felaketinin ardından kentte hizmet vermeye devam eden yapı denetim firması bulunuyor. Ancak Hatay kamuoyu bu firmanın denetlenip denetlenmediğini merak ediyor.

FİRMA BU HAKKI KİMDEN VE NEREDEN ALIYOR?

Hatay’da hiçbir denetime tabi tutulmadan hizmet vermeye devam ettikleri söylenen yapı denetim firmasının bu hakkı kimden veya nereden aldıkları bilinmiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, 6 Şubat’tan sonra bu gibi yapılanmalara ruhsat vermediği biliniyor. Bu firmanın ruhsatsız olarak çalışmasına kimin veya kimlerin göz yumduğu ise bilinmiyor. En fazla can kaybının yaşandığı il olan Hatay’da bu gibi ihmallerin yaşanması, yetkililerin depremden ders çıkartmadıklarını da gösteriyor.

VATANDAŞLAR İSYANDA: “DAHA KAÇ CANIMIZ GİDECEK?”

Hataylı vatandaşlar, depremin en büyük hasara yol açtığı Hatay’da can kayıplarının bir numaralı sorumluları arasında gösterilen yapı denetim firmalarının denetlenmesini istiyor. Hatay’da faaliyet gösteren firmanın hangi özel nedenlerle çalıştığının, kimlerden yetki alındığının ve bu firmanın kimlerle iltisaklı olduğunun açıklanmasını isteyen Hataylı vatandaşlar; “Bizim canımız çok yandı. Bu yıkımın bir numaralı müsebbibi olan yapı denetim firmalarıdır. Bugüne kadar bu firmalar ile ilgili ne gibi yargılama yapıldığı da açıklanmıyor. Depremden önce bu yapı denetim firmalarının inşaat firmaları ile ortaklı oldukları konusunda duyumlar almıştık. Yani yapanla denetleyen kişi aynı kişi. Böyle bir sorumsuzluk olabilir mi? Bu kadar insanın kanında elleri olan bu firmaların nasıl denetlendiği de bilinmiyor. Üstelik depremden sonra da günümüze kadar firmanın yetki belgesi olmadan çalıştığını öğrendik. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yetki vermediği bu firma kimlerden destek alarak çalışabiliyor bilemiyoruz. Bu firmanın denetlenip denetlenmediği konusunda da soru işaretleri var. Diğer kentlerde bu firmalara yönelik ciddi yaptırımlar uygulanırken Hatay’da görmezden geliniyorlar. Bizim daha kaç canımız yanacak akıllanmamız için. Yetkililere sesleniyor ve bu konuda acil olarak önlem almalarını istiyoruz ve adli mercileri göreve davet ediyoruz” dediler.Hataylı vatandaşlar, faaliyetlerini sürdüren yapı denetim firmasının kimler olduğunu, kimlerden güç aldıklarını ve ruhsatsız olarak nasıl çalışabildiklerini merak ederek konuyla ilgili açıklama bekliyor.Haber:Kazım ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.