ÇİNÇİN: HATAY OLARAK HAYATA DÖNMEK İSTİYORUZ. SESİMİZİ DUYAN VAR MI!!!

ÇİNÇİN: HATAY OLARAK HAYATA DÖNMEK İSTİYORUZ. SESİMİZİ DUYAN VAR MI!!!

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin’in öncülüğünde Hatay’daki sivil toplum kuruluşları (STK), ortak basın açıklaması yaparak, kentin özel afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.

Antakya Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda bir araya gelen STK’lar adına açıklama yapan ATSO Başkanı Çinçin, 6 Şubat’ta büyük bir felaket yaşadıklarını söyledi.Hatay’da depremlerin ardından sıkıntıların artarak devam ettiğini belirten Çinçin, şunları kaydetti: “Tarih 17 Ağustos 1999’u gösterdiğinde, Türkiye,yakın tarihin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldı. Tüm Türkiye, etkisi yıllarca sürecek, çok büyük bir acı yaşadı. O gün “Unutmamalıyız” “Unutturulmamalı” dedik; ama maalesef her zaman olduğu gibi, yine unutuldu.Ders çıkartabilseydik, gereken tüm önlemler alınabilirdi.6 Şubat 2023 sabahında çok daha büyükbir felaket yaşadık. Anlaşıldı ki 1999’dan bu yana geçen süreye rağmen,alındığı söylenen önlemlerin hiçbirinin alınmamış olduğunu gördük.Hatayımız gerçek olduğuna hala inanamadığımız bir yıkımla neredeyse yok oldu. Her şeyimizi kaybettik.

Yıkımın en yoğun yaşandığı ilimiz Hatay’da ve bilhassa Antakya çevresinde, depremin ilk gününden buyana, yaşanan sıkıntılar,gün geçtikçe katlanarak, artmaktadır. Ekonomi, eğitim sağlık, moloz dökümünü, enkaz kaldırma, trafik, ulaşım, barınma, tarihi dokunun kaybı, güvenlik, elektrik ve su ihtiyacı, toplum psikolojisi, iş gücü kaybı,demografik yapı gibi her türlü sorununhala devam ediyor olması,şehrimiz insanını, çaresiz bırakmıştır.Depremden etkilenen illerin, 2021 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) aldığı pay % 9,8’tir. Yaklaşık 79 milyar $ büyüklüğünde milli gelir bu bölgede oluşmaktadır.  2021 yılı Hatay ili GSMH’sı 6.785 $’dır.Deprem sonrası ihracatımız %41 düşerek 931 Milyon dolara gerilemiştir. İhracatta ilk 10’da yer alan Hatay, 15.sıraya düşmüştür. Özellikle, yaş sebze ve meyve ihracatı yapan firmalarımızın önemli bir kısmı Mersin, Adana ve Antalya’ya yönelmişlerdir.Deprem sonrası iş gücü kaybı ve işsizlikle savaşan Hatay’da, 2022 yılında 7.583 kişi işsizlik ödeneği alırken, 06 Şubat Sonrası bu başvuru sayısı 34.456 olmuştur. Bu başvuruların 27.727’sikabul edilmiştir.

Hatay İli Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yapan firma sayısı 12.385’dir. Hatay’daki işyerleri ayakta kalabilmek için büyük bir çaba sarf etmektedir. Bu kapsamda şirketlerden alınan Kurumlar Vergisinin 5 yıl ötelenmesi, şirketleri rahatlatacaktır. Ayrıca, KDV ve gelir vergi beyannamelerinin verilme süresinin, en az 1 yıl ertelenmesi, tüm kurumlar ve gelir vergilerinde 2023 istisnasının (2022’den tahakkuk edenler de dahil) sağlanmasıgerekir. İş yerindeki mevcut işçiler ile işe yeni başlayan işçilerin SGK primlerine 1 yıl boyunca muafiyet sağlanması ya da indirim uygulanmasına ihtiyaç vardır.Her şeyini kaybetmiş işverenler, diğer illerdeki işverenlerle, bir tutulamaz. Deprem bölgesinde, çok zor şartlarda yaşayan, en temel ihtiyaçlarını dahi, karşılamakta zorlanan işverenlerden, BAĞKUR primi talep edilmemeli, ya da prim ödemeleri,çok uzun vadelere bölünerek, ötelenmelidir.Deprem bölgesine ait beyan ve bildirimler ile ilgili çalışmaların ivedilikle planlanması, işverenlere, makul zamanda, bilgi verilmesi gerekmektedir.Kredi kartı ertelemelerinin taksitlendirilmesinde, Şubat ayı ödemeleri, Eylül ayına ertelense de, tek seferde ödeme miktarları çok yüksek kalmaktadır.AFAD verilerine göre, 560 bin kişi Hatay’dan göç etmiştir. Yani, şehrin 3’te 1’i Hatay dışında yaşamaktadır. Hatay’a geri dönüş için, geçici barınma alanlarının, tasarlanması gerekir. Yetişmiş ve göç eden iş gücünün geri dönmesi, elzemdir. Bunun yanında, Hatay’da işçi ve memur statüsündeki vatandaşların, maaşlarındaki gelir vergisi yükünün muafiyeti ya da belli oranda kaldırılması, bölgedeki göçü ciddi oranda engelleyecek ve tersine göçü, teşvik edecektir.

Hatay ilinin turizm sanayi ve tarım sektörlerinde güçlü ve gelişmiş bir il olduğu gerçeği unutulmadan, sadece barınmaya yönelik değil; tüm bu sektörleri destekleyecek, bölgesel kalkınmaya hizmet edecek hamlelerin yapılması ve bu hamlelerin kent kültürünü de yaşatacak şekilde bütüncül bir yaklaşımlaİmar planlarının tasarlanması ve ilimizin yeniden inşası için gerekli sürecin hızlandırılması gerekmektedir.

AMPUTE VATANDAŞLARIMIZIN ÇOKLUĞU ACI VERİCİ

Yıkılan iş yerlerinin tekrar hızlıca ayağa kalkması için, ruhsat işlemlerinin hızlandırılması, yerinde dönüşüm kapsamında,kredi sağlanması ya da hibe verilmesi önemlidir. Verilecek hibe, işyerinin büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.Hatay, kadim bir kenttir. Tarihi alanların ayağa kaldırılmasında, aceleci uygulamalardan ve projelerden kaçınılmalıdır.Bölgede yaşanan depremlerde ampüte olmuş yurttaşlarımızın sayısının çokluğu acı bir gerçekliktir. Bu gerçeklikten hareketle kentlerin engelli dostu biçimde tasarlanması ve buna uygun yer seçimi ve ulaşım olanaklarının geliştirilmesi gerekmektedir. Hatay’da deprem öncesinde; okul öncesi-ilkokul-ortaokul-lise olmak üzere 501.525 öğrenci eğitim görmekte, 29.005 öğretmen de görev yapmaktaydı. 2023-2024 Eğitim ve öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmenlerin ulaşım sorunları çözülmeli,en az 2 yıl ücretsiz ulaşım-taşıma imkanı sağlanmalı,öğrencilerin en az 2 yıl boyunca kitap ve kırtasiye giderleri karşılanmalı, öğrencilere en az 1 öğün ücretsiz yemek verilmelidir.Eski Antakya Devlet Hastanesi tamamen çökmüş, Şehir Hastanesi ve MKÜ Araştırma Hastanesi hasar görmüş, Defne ve Akademi Hastaneleri yıkılmıştır. Deprem sonrasından günümüze kadar geçen süreçte  yeterli ve donanımlı sağlık hizmetleri sunulamamıştır.Özellikle, doğum yaptırılacak ve kronik hastaların bakımlarının yapılacağı alanlar, oluşturulmalıdır. Ağır hasarlı binaların yıkımı sonrasında, demir ayrıştırması yerinde yapılmakta, enkaz yıkım işlemleri, su kullanılarak yapılmamaktadır. Böylece, solunum yoluyla vücuda giren asbest, özellikle, akciğerlerde birikerek, kanser riski yaratmaktadır.

MECLİS HATAY İÇİN TOPLANMALI

Hatay havalimanı pistininonarımının, 8 ay süreceği planlanmaktadır. İlimizin, en önemli ulaşım yollarından biri olan, Hatay havalimanımızın, 8 aydan daha kısa sürede tamamlanması, elzemdir.

Antakya— Madenli Otoyol çalışmalarının bir an evvel tamamlanması gerekmektedir.Altınözü/Enek Organize Sanayi Bölgesi’nin (Karma) alt yapı çalışmalarının başlatılıp, yatırımcılara teslim edilmesi gerekmektedir.Küçük Sanayi Sitesi’nde,%80 oranında yıkım olmuştur.Yerinde dönüşüm için, inşaat izni verilmesi halinde, inşaatlar, çok kısa sürede tamamlanacak,KSS, yeniden faaliyete geçebilecektir. Bu durum, esnafa büyük motivasyon kaynağı olacaktır.Hatay’datemiz suya erişim sorunu, hala devam etmektedir. 6 ayı aşkın süredir, arıtma çözümleri ve şebeke hatlarının onarılması hususunda, hiçbir sonuç, elde edilememiştir. Bu durum, hijyen ve bulaşıcı hastalık riskini, arttırmaktadır.Deprem sonrası mobil iletişim ve internet şebekeleri, hala sorunludur. Bölge insanına, bedava internet hakkı da tanınmalıdır. Akıl almaz boyutlara varan hırsızlık ve yağma,hala devam etmektedir.

Binaların tamamına yakını, hasar durumuna bakılmaksızın, acımasızca soyulmuştur. Yurttaşın, anayasal güvencesiolan “can ve mal güvenliği” sağlanamamıştır.Felaketin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, kentte yaşamaya çalışan ve kentine dönme hayali kuraninsanımıza, umut veren somut adımlar, atılamamıştır. Kamuoyunun, yaşamsal beklentilerini karşılamak hususunda, bıçak kemiğe dayanmıştır.“Daha ne kadar yıkılmak, kaybetmek, ölmek gerekir” öfkesi, bu topraklarda yaşayan insanların, sesini duyurabilmeçığlığının bir ifadesidir.17 Ağustos,Marmara Depremi acılarının anılacağı bu günde, bölgemizi, yeniden ayağa kaldırmak için, daha önce de defalarca yaptığımız çağrıyı, bir kez daha, tekrar etmek mecburiyetimizi, kamuoyu ile paylaşıyoruz.İlimizden göç eden insanların geri dönmeleri, istihdamın ve ekonominin canlanması, ilimizin yeniden ayağa kalkabilmesi için ivedilikle “ÖZEL AFET BÖLGESİ” ilan edilmesi gerekmektedir. Felaketin etkisinin, en çok yaşandığı bölgemizdeki, her konuda devam eden sorunların, ancak “ÖZEL AFET BÖLGESİ” kapsamında ele alınarak, çözüme ulaştırılması, sesimizin duyulduğunu ve unutulmadığımızı gösterecektir.Son olarak, TBMM’deki 600 Milletvekilimizi, yarası, ağır bir şekilde, kanamaya devam eden, Hatay’a, davet ediyoruz ve ivedi bir şekilde, Meclis’in, Hatay için, Olağanüstü toplanmasını, somut çözümler üretmesini, bekliyoruz! SESİMİZİ DUYAN VAR MI? Haber:Kader ŞAHUTOĞLU

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.