HIRVATİSTAN TARAFINDAN YAPTIRILACAK OKULUN TEMELİ ATILDI

HIRVATİSTAN TARAFINDAN YAPTIRILACAK OKULUN TEMELİ ATILDI

Hatay’ın Antakya ilçesinde Hırvatistan Cumhuriyeti hükümeti tarafından yaptırılacak olan 16 derslikli Hayrettin Özkan Ortaokulunun Temel Atma töreni gerçekleştirildi.

Temel atma törenine Hırvatistan Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvıtanovıc, Hatay Vali Yardımcısı Gökay İçen, İl Müdürü Dr. Harun Tüysüz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Tecimen ve Birleşmiş Milletler Temsilcileri katıldı. Hırvatistan Hükümeti tarafından tahsis edilen 2,5 milyon avro ile UNDP, 16 derslikli okulu yeniden inşa edecek ve tam donanımlı hale getirecek. Bu okulda aynı anda 480 öğrenci eğitim görebilecek.

CVİTANOVİC: “TÜRKİYE’NİN TOPARLANMASINA KATKI SUNMAYI KENDİNE GÖREV OLARAK GÖRÜYORUZ”

REKLAM ALANI

Hırvatistan Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, “Hırvatistan, Aralık 2020’de yıkıcı bir depremle sarsıldığında Türkiye büyük bir dayanışma gösterdi. Bunu unutmadık ve bu nedenle depremlerin ardından Türkiye’nin toparlanmasına katkıda bulunmayı kendimize görev olarak görüyoruz.” dedi.

VİNTON: BU OKUL BÖLGEDEKİ ÇOCUKLAR İÇİN UMUT OLACAK

UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Güvenli ve sağlam okullar, felaketin ardından depremden etkilenen bölgeleri terk eden binlerce kişiyi evlerine dönmeye ikna etmek için hayati önem taşıyor. Burada kapsayıcı eğitim için bir model oluştururken yaptığımız gibi ‘daha iyiyi inşa etmek’, bölgedeki çocuklar ve aileler için umudu ve normalleşme duygusunu yeniden sağlamanın bir yoludur.” dedi.

OKUL 2025 EYLÜL’ÜNDE TAMAMLANACAK

Hayrettin Özkan Ortaokulu yeniden inşa edildikten sonra ikili eğitim sistemiyle günde 1.120 öğrenci ve öğretmene ev sahipliği yapacak. UNDP’nin “kimseyi geride bırakmama” ilkesi doğrultusunda, okulda en son teknolojiler ve evrensel tasarım ilkeleri kullanılarak engelli çocuklar ve yetişkinler için tam fiziksel erişilebilirlik sağlanacak. Ayrıca, engelli öğrenciler için yardımcı cihazlar ve gerektiğinde kişisel yardım gibi özel destekler de sağlanacak. Antakya’nın depremden zarar gören Esenlik Mahallesi’nde bulunan ve toplam 2.923 metrekarelik bir alana sahip Hayrettin Özkan Ortaokulu yeniden inşa edilecek. Okulda spor aletlerinin bulunduğu çok amaçlı salon, hazırlık odasıyla birlikte tiyatro salonu, yemekhane-mutfak, giyinme odaları, kafeterya, kütüphane, fen laboratuvarı, rehberlik odası, okul-aile birliği odası, destek eğitim odası ve iki öğretmen odası bulunacak. Yaklaşık on ay önce MEB ile bir Mutabakat Zaptı imzalayan UNDP tarafından okul için farklı olası alanlar araştırıldı; yeniden inşa edilecek okulun afete karşı dayanıklı hale getirilmesi için detaylı zemin etüdü yapıldı; öğrenciler, aileler, öğretmenler ve idari personel için ihtiyaçlar değerlendirildi ve bir konsept tasarım ile mimari proje hazırlandı. Okulun inşaatının en geç Eylül 2025 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor. Girişim, okulun yeniden inşasının yanı sıra öğretmenler ve okul personeli için kapsayıcı eğitim programları sunacak ve engelli öğrenciler ve öğretmenler de dahil olmak üzere herkesin modern, güvenli ve son teknoloji bir öğrenim ortamına erişimini sağlayacak. Okul tasarımı, aynı zamanda Türkiye’nin eğitime yönelik dijital ve yeşil dönüşüm hedefleriyle uyumlu olarak yeşil ve enerji verimli özellikleri de içerecek. Bu husus, Hatay’daki eğitim sisteminin yalnızca eski haline getirilmesini değil, aynı zamanda geliştirilmesini ve öğrencilerin gelecekteki zorluklara hazırlanmasını sağlamak açısından büyük önem taşıyor.

İÇEN: HIRVATİSTAN VE UNDP’YE MÜTEŞEKKİRİZ

Hatay Vali Yardımcısı Gökay İçen, “Depremden etkilenen bölgedeki engelli çocukların eğitime sınırsız erişiminin yeniden sağlanması hayati önem taşıyor. Engelli çocukların akranlarıyla birlikte öğrenebilmeleri ve oynayabilmeleri için hem mimari hem de yaklaşım olarak engelli dostu bir model oluşturmaya yönelik bu girişim için Hırvatistan ve UNDP’ye müteşekkiriz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.