Meşale Gazetesi

İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE "DEZENFEKTAN TÜNELİ" ÜRETİLDİ

İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE "DEZENFEKTAN TÜNELİ" ÜRETİLDİ

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bulaşma etkisini azaltan “dezenfektan tüneli” üretti.İSTE Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTE-BTM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Eyyuphan Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerinin rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin öncülüğünde oluşturulan ekiple projeye başladıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 günlük çalışma sonrası “dezenfektan tüneli” yaptıklarını aktaran Yakıncı, şöyle konuştu: “Üretilen cihaz mevcutlarından farklı. Bu cihaz 70 bara kadar basınç altında çalışıyor. 6 ila 10 nanometre arasında tanecikleri 3 boyutlu olarak püskürtebilen bir sistem yaptık.

Dolayısıyla sensörlü bir sistem. Dakikada en fazla bir litre dezenfektan harcayabilen oldukça da ekonomik bir sistem. Tünele giren kişi üzerinde 40-50 nanometre kalınlıkta bir dezenfektanla çıkıyor. Dolayısıyla kişinin üzerinde bir virüs varsa zaten izole edilmiş oluyor.” İlk cihazı üniversite girişine koyduklarını dile getiren Yakıncı, talep doğrultusunda seri üretime başlayacaklarını bildirdi. (AA)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.