Körfez’de “balon balığı” korkusu!

Küresel ısınmayla birlikte Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçiş yapan, türlerden ekonomik değeri bulunmayan, aynı zamanda hızla çoğalan balon balığının İskenderun Körfezi’nde de artması endişe yarattı.

Körfez’de “balon balığı” korkusu!

Küresel ısınmayla birlikte Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçiş yapan, türlerden ekonomik değeri bulunmayan, aynı zamanda hızla çoğalan balon balığının İskenderun Körfezi’nde de artması endişe yarattı.Son yıllarda Türkiye’de görülmeye başlayan bilimsel ismi Arothron Meleagris olan balon balığının Akdeniz ve Ege denizlerinde yoğunlukla arttığı gözlendi. Kızıldeniz’den gelip, yerel balık popülasyonun dengesini de tehdit etmeye başlayan, Türk kamuoyunda teneke yiyen balık olarak da bilinen balon balığı İskenderun Körfezi’nde de yoğun şekilde görülmeye başladı. Balon balığı zehirli ve ölümcül sonuçlar yaratabildiği belirtiliyor.Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Kızıldeniz’den gelen ve Süveyş kanalından Akdeniz’e giriş yapan ve bulunduğu yerde hızla üreyen balon balığının İskenderun Körfezi’nde de yoğun olarak görülmeye başlandığını belirterek “Balon Balıkları Körfezimizde her geçen gün çoğalıyorlar. Ekonomik değeri yok. Balıkçılara zararı fazlalaşıyor. En kısa zamanda önlem çareleri bulunması lazım” dedi.Bu Balıkların artık amatör balıkçıların oltasına, gırgır ve trol balıkçılarının da ağlarına hayli fazla takılmaya başladığını belirten Celal Bilen “Bu tür balıkların çoğalması yerel popülasyonu da etkilediğini düşünüyoruz. Ekonomik değeri bulunmayan ve zehirli olmasının yanı sıra tehlikeli olan balon balıkları artık balıkçının ekmeğini de tehdit etmeye başladı. Oltalardan, ağlardan ve kafeslerden artık yoğun olarak bu balık çıkıyor. Körfez balıkçımız bu durumdan tedirgin” diye konuştu.    

BALON BALIĞI

En ilginç deniz canlıları arasında yer alan balon balığı, düşmanlarını uzak tutmak için su yutarak kendini şişirmesi ve tehlike anında kendini savunmak için zehir salgılaması ile biliniyor. Hint-Pasifik ve Doğu Pasifik Okyanusu’nda bulunan Balon balıkları tropikal bölgelerde, çoğunlukla mercan bakımından zengin resif ve lagünlerde yaşar. Yaşam alanları 3 – 24 metre arasında değişiyor. HABER MERKEZİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.