MARTENİÇKA BİLEKLİK İLE BAHARA MERHABA

MARTENİÇKA BİLEKLİK İLE BAHARA MERHABA

Son yıllarda şehrimizde de kendini göstermeye başlayan Marteniçka ,Baharın gelişini müjdeleyen bileklik. Balkan ülkelerine has bir gelenek olan ve Mart ayının başlaması ile bileğe takılan Kırmızı-Beyaz renkteki bileklikler Mart ayı sonuna kadar bilekten çıkarılmıyor. Kırmızı rengin “sağlık ve gücü” beyaz rengin ise “uzun ömrü” temsil ettiği Marteniçkalar leyleklerin görüldüğü anda dilek dileyerek meyve ağaçlarına bağlanıyor.

Geleneğe göre Marteniçkaların ya hediye edilmesi ya da örülmesi gerektiğini söyleyen el sanatçısı Seval Yücel yaptığı açıklamasında :” Yapmış olduğum el sanatı ürünlerim arasında Mart ayının gelmesi ile birlikte Marteniçka bileklikler hazırladım.Genelde hediye edilmek üzere alınan Marteniçka bileklikler Mart ayı boyunca bileklerde kalıyor ve leylekler görülmeye başladığı vakit iyilik, sağlık, bereket dilekleriyle meyva ağaçlarına bağlanıyor.Bu geleneğe göre Mart ayında leylek görülürse Marteniçka takılırken dilenen dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Marteniçka da kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder. “dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.