MISIR ALIM FİYATI TON BAŞINA 8 BİN LİRANIN ÜZERİNDE OLMALI

MISIR ALIM FİYATI TON BAŞINA 8 BİN LİRANIN ÜZERİNDE OLMALI

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, hasadı başlamasına rağmen alım fiyatı açıklanmayan mısır üreticisinin sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Güzelmansur, mısır alım fiyatı açıklanırken artan girdi maliyetlerinin ve ton başına en az 8 in lira beklentisinin karşılanmasını istedi.

FİYAT AÇIKLANMAYINCA ÇİFTÇİ ZARARINA SATIYOR

Önemli mısır üretim merkezlerinden biri olan Amik Ovası’nda mısır hasadının başladığına dikkat çeken CHP’li Güzelmansur “Hatay’da ve diğer illerimizde mısır hasadı başlamış olmasına rağmen, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından mısır fiyatı hâlâ açıklanmamıştır. Bu nedenle çiftçi mısırını üretim maliyetleri bir yılda % 50’nin üstünde artmasına rağmen geçen yılki alım fiyatının da gerisinde ve zararına satmaya mecbur kalmaktadır. Son bir yılda çiftçinin girdi maliyet kalemlerinden biri olan sadece mazottaki artış %150’dir. Tohum, zirai ilaç, gübre, elektrik fiyatlarında da çok ciddi artışlar olmuştur. Hal böyleyken TMO’nun mısır fiyatını açıklamaması nedeniyle çiftçi geçen yıl tonunu 5.700 TL’den sattığı mısırı bu yıl 5.500 TL’den satarak zarar etmeye mahkûm hale getirilmiştir” dedi.

ÜRÜN ALIMI VE BEDELLERİNİN ÖDENMESİ ZAMANINDA YAPILACAK MI?

CHP’li Güzelmansur’un Bakan Yumaklı’nın yanıtlamasını istediği sorular şunlar:

Hasadı başlamış olmasına rağmen TMO tarafından mısır alım fiyatı neden hâlâ açıklanmamıştır?

TMO mısır alım fiyatını ne zaman açıklayacaktır?

Mısır alım fiyatı belirlenirken, artan girdi maliyetleri, çiftçimizin geçimi ve üreticilerimizin ton başına en az 8 bin lira beklentisi dikkate alınacak mıdır?

TMO’nun hasat başlamadan 15 gün önce fiyat açıklama uygulamasına neden son verilmiştir? Fiyatlar geç açıklanarak çiftçinin ürününü zararına satmasına neden göz yumulmaktadır?

Hasattan sonra alım fiyatı açıklayarak üreticinin zarar etmesine neden olan TMO, bu yıl ürün alımını ve ürün bedellerinin ödenmesini zamanında yapacak mıdır? Yoksa üretici yine tüccara ve zarar etmeye mecbur mu bırakılacaktır? Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.