SON 10 YILDA YÜZDE 400 DÜŞÜŞ!
90’lı yıllarda tarım şehri olarak anılan ilimiz Hatay’da çiftçi sayısında yaşanan düşüş ürkütüyor. Hatay’da çiftçi sayısı son 5 yılda yüzde 100, son 10 yılda ise yüzde 400 azaldı. Her geçen yıl biraz daha azalan çiftçi sayısının nedenlerinin araştırılıp çözüme kavuşturulmaması halinde orta vadede Hatay’da üreten insan kalmayacak.
Durumu değerlendiren çiftçiler, “Ürettiğimizin, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Türk lirasının ABD doları ve Avro başta olmak üzere diğer yabancı para birimleri karşısında ciddi değer kaybı yaşıyor ve yaşamaya devam ediyor. Yaşanan bu değer kaybı çiftçi için kritik öneme sahip gübre ve ilaç fiyatlarında da ciddi artış yaşanmasına neden olmuştur. Bize yapılan destelemeler çok yetersiz kalıyor” dediler.
Girdi fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışın ürünlerini satarken yaşanmadığını hatırlatan çiftçiler, “Bizlerde çiftçiliği bırakmak zorunda kalıyoruz” ifadesinde bulundular.
VATANDAŞ TEDİRGİN
Vatandaşlar ise yaşanan bu durumdan memnun değil. Hatay başta olmak üzere diğer illerde de yaşanan düşüşü örnek veren vatandaşlar, “Tıpkı Hatay gibi Türkiye’de de her geçen gün çiftçi sayısında düşüş yaşanıyor. 2011 yılında Türkiye genelinde bir milyon 121 bin 777 çiftçi varken, bugün gelinen noktada 478 bin 163’e düşmüştür. Çiftçilerimiz toprağını terk ediyor. Çiftçi ekip, biçmez ise asıl kriz o zaman başlar. Çiftçinin toprağını terk etmesi sadece gıda krizine yol açmaz aynı zamanda ulusal güvenlik sorunu oluşturur” dediler.