YILLIK PROGRAM NARENCİYE KONUSUNDA EKSİK

YILLIK PROGRAM NARENCİYE KONUSUNDA EKSİK

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 2024 yılı için hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

Narenciye sektörünün hem Hatay hem de Türkiye için önemini vurgulayan Kara, “Narenciye sektörünün taleplerini, şikayetlerini bizzat tarlaya gitmeden anlamak mümkün değildir. Ülkemiz, geçtiğimiz yıl, 5 milyon tondan fazla narenciye üretimi gerçekleştirdi. Üreticiler bu yıl rekor düzeyde, 7 milyon ton rekolte bekliyor. Ancak bu sektörü halen bir kör noktada tutuyoruz. Üreticiler ürünlerinin fiyatlarının maliyeti karşılamamasından, tüketiciler de fiyatların çok yüksek olduğundan şikayetçi. Aynı zamanda rakiplerimizde de bir üretim fazlası var. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı da bu konuda bir istisna değil. Programda yer alan hedefler, tarım sektörümüzün en önemli kesimlerinden birisini pas geçiyor. Bu yönüyle narenciye konusunda eksik, her an tökezleyip düşebilecek bir program” şeklinde konuştu.

KARA: KENDİ REKORUNU KIRAN BU SEKTÖRE İHRACAT DESTEĞİ VERİLMELİDİR

Yıllık programın öngördüğü harcamalarda narenciyeye yer verilmediğini aktaran Kara, “Programda, yaş meyve veya narenciye için açık bir destekleme bulunmadığı görülüyor. ‘Tarım Destekleri ve Piyasa Düzenlemeleri’ başlıklı bölümde mazot, gübre, fındık, sertifikalı tohum ve fidan ekimi, alan bazlı ek ödeme ve girdi gibi başlıklar; fındık ve çay için özel ödemeler öngörülüyor. Ancak yaş meyveye yer verilmemiş. 91,6 milyar liralık bir bütçeden söz ediyoruz üstelik. 7613 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’na atıf yapılmış; orada da bu sektör için bir ifade bulamıyoruz. Kararda yer alan Hatay için hazırlanmış, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Listesi’nde de bu ürünlerle ilgili bir ifade yok. Sera kurulumu, tedarik zincirlerinin iyileştirilmesi ve tarımsal girdilerin azaltılması gibi genel, her zaman söylenegelinen önlemlerin ötesinde bir şey bulamıyoruz. Oysa narenciye, tüm tarım sektörümüz gibi, özel bir alakayı, titizliği gerektiriyor. Limonun dalında 0 kuruş ettiği, hasat için işçi bulunamayan koşullara rağmen rekor üretim gerçekleştiren çiftçilerimiz, özellikle taban fiyat ve ihracat desteği olmazsa boşuna emek sarf etmiş olacak; ürettikleri dalında çürüyecek. Üreticilerimiz ton başına 2 bin 250 lira, yani 80 dolar düzeyinde bir ihracat desteği talep ediyor. Narenciyeyi yok saymanın mantığı ve anlamı yok. Temennimiz ve isteğimiz, kendi imkanlarıyla kendi rekorunu kıran bu sektörün, hak ettiği teşviklerle, ihracat destekleriyle güçlenmesidir” dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.