ZEHİRLENİYORUZ

Her yıl kış aylarında bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden sobadan sızan karbon monoksit gazı ile pek çok insan karbon monoksit zehirlenmelerine maruz kalmaktadır.

ZEHİRLENİYORUZ

Her yıl kış aylarında bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden sobadan sızan karbon monoksit gazı ile pek çok insan karbon monoksit zehirlenmelerine maruz kalmaktadır. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir.
Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
MUTLU VE HUZURLU BİR YAŞAM SÜRMEMİZ İÇİN ÖNCE TEDBİRLER ALINMALI
Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir.Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir.
Aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daralacağı ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir.
Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlen-mesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır.
Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanarak sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Uyumadan önce sobanın içindeki odun ve kömürün sönmesi beklenmelidir. Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşlarımızın soba kullanımı konusunda tedbirli olması gerekmektedir. HABER: M.MUSTAFA ÇAYLI

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.