ALTINÖZÜ’NDE İNCİR VE BELBEN YAPIMI ZAMANI

ALTINÖZÜ’NDE İNCİR VE BELBEN YAPIMI ZAMANI

Hatayʹın Altınözü İlçesinde  yaz mevsiminin ortalarında yetişen incir, taze olmakla birlikte, ezilerek pişirilip, damlarda ve bahçelerde kurutulduktan sonra özellikle kışın tüketilen belbenin yapımına başlandı.  Hatay’ın birçok ilçesinde  yetişen incirin tazesi, kurusu ve bir de dalından toplanıp, ezilerek, dev kazanlarda pişirildikten sonra kurutulup  belben (pestil) olarak tüketiliyor.

İncir zamanı, Hatay’ın Altınözü ilçesinde yaşayan vatandaşlar bahçelerinden topladıkları incirleri belben yapımına başladılar. Belbel yapımına başlayan vatandaşlar aile fertlerinin de  yardımıyla evlerinin önünde kışın tüketecekleri belben pişirimi yaptı. 

 Yöredeki insanların fazlaca tükettiği, çok lezzetli ve sağlığa faydalı olan belbeni yapmak için öncelikli olarak bahçelerindeki ağaçlardan incirleri topladıklarını, daha sonra onları ezerek marmelat haline getirdiklerini anlatan  ustalar “Altınözü ilçemizde yaşayanların hemen hemen hepsi, bahçelerindeki incirden kışlık belben yaparlar.

Biz satmak için değil, yemek için yapıyoruz. Ağaçlardaki incirlerin tamamını satma veya yeme şansımız olmuyor, ancak dalından topladığımız incirleri, belben yapıyoruz. Böylece çürüyüp heder olmuyor. Yıl boyu yiyebildiğimiz çok lezzetli, aynı zamanda insan sağlığına çok faydalı bir katık haline gelen belbeni yapıyoruz” diye konuştu.  Haber: M.Mustafa ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.