DEPREMİN İSTİHDAMA EN OLUMSUZ YANSIDIĞI İL HATAY OLDU

DEPREMİN İSTİHDAMA EN OLUMSUZ YANSIDIĞI İL HATAY OLDU

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) kamu ve özel sektör kurumlarının destek ve katkılarıyla “Üretim Sektörünün Deprem Etki Analiz ve Raporlama Çalışması” hazırladı. 

Çalışma TOBB’un ev sahipliğindeki toplantıyla tanıtıldı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, tanıtım törenindeki konuşmasında, Oda ve borsa camiası olarak afetin ardından hızla harekete geçtiklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Elimizdeki tüm imkanları, deprem mağduru illerimiz için seferber ettik. Sonrasında bölgedeki kalıcı konut ihtiyacının karşılanması için kampanya düzenledik. Elimizdeki tüm maddi kaynakları bu işe aktardık. Geçtiğimiz aydan itibaren konutların inşasına da başladık.” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, bölge ekonomisinin ve istihdamının yeniden canlandırılması için çeşitli girişimler hazırladıklarını bildirdi.
Deprem bölgesindeki insanların, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bölgede istihdamın durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:
“İstihdamla ilgili son rakamlar, bölgede özellikle 4 ilimizde çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret etmekte. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay’da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmış. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüş. Demek ki 58 bin kişi işten ayrılmış veya işini kaybetmiş. Kahramanmaraş’ta özel sektörde çalışan sayısında yüzde 29 azalma olmuştur. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya’da 95 binden 71 bine düşmüştür. Adıyaman’daki özel sektör istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir.”

GSO’nun, kamu ve özel sektör kurumlarının yanı sıra uluslararası kuruluşların destek ve katkılarıyla önemli bir çalışmayı hayata geçirdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Bugün tanıtımı yapılacak rapor, deprem bölgesindeki sanayimiz için bir yol haritası oluşturacak. Bu nedenle çok değerlidir ve referans niteliğindedir. Hem kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler sıralanmış, yerel ve bölgesel kalkınmaya yönelik somut politika adımları hazırlanmış hem de kurumlarımız için ne tür adımlar atılması gerektiğine ilişkin yapıcı öneriler belirlenmiş.”

“Devletimizin ve insanlık ailesinin gücünü kullanıyoruz”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber de depremin büyük yıkım oluşturduğunu belirterek, “Altından kalkması çok zor, güç bir olay idi ama üzerinden geçen 7-8 ayda nereden nereye geldiğimizi herkesin takdirine bırakıyorum. Ülke olarak gücümüz, kudretimiz çok önemli. Biz o bölgede insanlık ailesini de gördük ve dayanışma sergiledik. Şu anda sadece Gaziantep’te 20 bine yakın yıkımın devam ettiği, aynı süre içinde artık hiç çadır kentin kalmadığı, her vatandaşın konteynerler aldığı, her ihtiyacının karşılandığı bir süreci yaşıyoruz. Devletimizin ve insanlık ailesinin gücünü kullanıyoruz.” dedi.

“Deprem üretim sektörüne büyük etkide bulundu”
IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite de yıkıcı depremlerin üzerinden 8 ay geçtiğini hatırlatarak, depremin üretim sektörüne etkisinin büyük olduğunu söyledi.
Deprem sonrasında, yeniden inşada hedeflenen toparlanma desteğini oluşturmak için resmin tamamının görülmesinin önemine işaret eden Waite, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Rapor, depremden en çok etkilenmiş 5 ilde üretim sektörünün nasıl etkilendiğini yakından incelemekte. Raporda, deprem sonrasında ekonomik sorunlar, tedarik zinciri içindeki kırılganlıklar ve iş gücü üzerindeki etkilere ilişkin bilgiler de bulunmakta. Dayanıklılık altyapısının önemini vurgulamakta ve işletmeler yeni teknolojiler benimsedikçe inovasyon için ortaya çıkan fırsatlar özetlenmekte. Bu rapor, üretim sektörünün sürdürülebilir şekilde nasıl canlandırılabileceğine dair kısa orta ve uzun vadeli tavsiyeleri sunmaktadır.”

“Üretim, ihracat ve istihdam devam etmeli”
GSO Başkanı Adnan Ünverdi de yeniden ayağa kalkabilmek için, üretim, ihracat ve istihdamın devam etmesi gerektiğini, bu doğrultuda, kamu ve özel sektörün olağanüstü çaba gösterdiğini vurguladı.
Ünverdi, sürecin üretim, istihdam yönüyle etkin bir şekilde yürütülmesi, zaman kaybının önüne geçilmesi, doğru analiz ve hızla sonuca ulaşılması için bir yol haritasına ihtiyaç olduğuna dikkati çekti. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.