EKOSİSTEMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI:” KIYI KUMULLARI”

EKOSİSTEMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI:” KIYI KUMULLARI”

Denize ulaşan kum tanelerinin kıyıda birikmesi ve rüzgarların yardımı ile oluşan yığıntılardır kıyı kumulları. Dünyanın en uzun ikinci sahili olan Samandağ sahilinde Kum Zambakları başta olmak üzere bir çok bitkinin yetiştiği kıyı kumulları özel bir ekosistemdir.

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı kıyı kumulları ile ilgili yaptığı açıklamasında:” Samandağ Kıyı Kumulları, kum bitkileri, kumsalın ve kum tepelerinin oluşmasında hayati öneme sahipler.

Kıyı kumulları eşsiz yapıları sayesinde fırtına dalgalarının enerjisini emerek kıyıda meydana gelebilecek zararı en aza indirirler. Bu durum kıyı kumullarının önemini çok daha fazla arttırmaktadır. Bugünkü fırtınada, Kum Zambağı ve diğer kum bitkilerinin, rüzgarla savrulan kumları sabitlemesiyle oluşturduğu kum tepelerinin deniz suyunun yerleşim yerlerini ve tarım alanlarını basmasını nasıl önlediği rahatlıkla görebiliyoruz. Kıyı kumullarının tahribatı yakın gelecekte kıyı şeridinin (tarım alanları ve yerleşim yerlerinin) su altında kalmasıyla sonuçlanacaktır. Samandağ Kıyı Kumullarında yapılaşma, tarım arazisine dönüştürme, kıyı kumul bitki vejetasyonunun tahribatı ve kirlilik başlıca olumsuz etkilerdir. Buna Küresel iklim değişikliğinin yarattığı aşırılıklar eklenince durumun ciddiyeti kat be kat artmıştır. Küresel ısınma nedeniyle deniz suyu seviyesinin yükseleceği ve aşırı iklim olaylarının artacağı öngörülmektedir. Adeta yaşayan organizmalar olan Kıyı Kumullarının korunması ve sürdürülebilir kullanımını destekleyecek projelerin üretilip hayata geçirilmesi son derece önemlidir ve bir zorunluluktur.”dedi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.