EN BÜYÜK FELAKET KURAKLIK

EN BÜYÜK FELAKET KURAKLIK

Uzmanlar aralarında ilimiz Hatay’ın da olduğu birçok ili büyük tehlike beklediğini belirtti.

Herkes nefesini tuttu önümüzdeki yaz mevsimini bekliyor. Büyük tehlike kapıda diyen Dr. Güven Özdemir, ‘Türkiye’de acilen olağanüstü hâl ilan edilmelidir’ dedi. Aralarında ilimiz Hatay’ın da bulunduğu birçok il kalıcı kuraklığa doğru sürükleniyor. Hatay Türkiye’de en az yağış alan ilk dört il içinde yer alıyor. Böyle devam ederse ‘Bir Bardak suya muhtaç’ kalmak söylemi gerçek olacak.

Uzmanlar yağışların azalmasıyla birlikte meteorolojik kuraklık tehdidinin büyüdüğü uyarısında bulundu. Ayrıca Türkiye’nin 4’te 3’ünün kalıcı kuraklığa sürüklendiği bildirildi. İklim değişikliğine neden olan kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların kullanımında yaşanan artış küresel ortalama sıcaklıklarda yükselişe neden olurken bu durum aşırı hava olaylarını, sel felaketlerini ve kuraklığı beraberinde getiriyor. En çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de 2023 su yılı yağış miktarı normal değerlere göre yüzde 6 düştü. Uzmanlar yağışların azalmasıyla meteorolojik kuraklık tehdidinin büyüdüğü uyarısında bulundu.

YAĞIŞ MİKTARI AZALDI

Verilere göre Marmara Bölgesi’nin ardından yağış miktarında en fazla düşüş aralarında ilimiz Hatay’ın da bulunduğu Akdeniz Bölgesinde yaşandı. Normali 665,1 milimetre olan Akdeniz’deki yağış miktarı, 2023 su yılında yüzde 15 azalmayla 567 milimetreye geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ekim 2022-30 Eylül 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılında yağış miktarı, 1991-2020 yılları baz alınarak hesaplanan ve normal değerler olarak belirlenen 573,4 milimetrenin yüzde 6 altına gerileyerek 540,4 milimetre olarak ölçüldü. Yaşanan durumu birkaç cümle ile özetleyen Meteoroloji uzmanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Güven Özdemir kuraklığı, belirti göstermeden yavaşça ilerleyip vücuda yayılan bir kanser hücresine benzeterek “Kuraklık, bir doğa felaketidir yani depremden daha tehlikelidir çünkü kalıcıdır. Deprem olur ama sonra yaralar sarılır, yine o yaşantıya devam edilebilir fakat kuraklık maalesef öyle değil” ifadelerini kullandı.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.