ERGİN: HATAY İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ

ERGİN: HATAY İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ

Demokrasi ve Atılım Partisi Ankara Milletvekili Hataylı siyasetçi Av. Sadullah Ergin, gündemi Hatay’da özel bir televizyon kanalına değerlendirdi.

Ergin, Hatay’ın yeniden ihyası için merkezi idarenin yerel yönetim ile birlikte çalışması gerektiğini belirtti. Deprem süreci ve sonrası ile ilgili ilk defa bir yayın kuruluşuna açıklama yapan Ergin, zorlu süreçte yaşanılanlara ışık tuttu. Çok sayıda yakınını kayıp veren Ergin, 7 aylık süreçteki gelişmeleri de değerlendirdiği yayında şu açıklamalarda bulundu; “Depremi gece haber alır almaz Hatay’a hareket ettim. Adana’dan sonra yolların bozuk olmasından dolayı şehre öğleden sonra 3’te girebildim. Aile apartmanımızın olduğu yere gelmem de baya uzun sürdü. 3 gün yardım gelmesini beklemekle geçti. Kazma kürekle kurtarabildiğimizi kurtardık. Ancak çok sayıda yakınımı kayıp verdim. Normalde deprem ana merkezden uzaklaştıkça azalarak gelir. Ancak bu deprem Hatay’a doğru kırılarak geldiği için şiddeti artarak geldi. Hakikaten yüzyılın afeti yaşandı.

BU DEPREM BİLİNİYORDU SÜRPRİZ DEĞİLDİ

2019’da Kahramanmaraş’ta bir deprem tatbikatı yapıldı. Pazarcık ile Adıyaman Gölbaşı arasında 7.5 şiddetinde bir deprem yaşandığı varsayılmış. Orada ayrıca 2020 yılında Kahramanmaraş’ta depremin yıkıcılığını azaltmak için bir rapor yayınlanmış. Orada bu büyüklükte bir deprem olacağı öngörülmüş. Bu depremden etkilenecek 10 vilayet de sıralanmış. Bu depremin geleceği biliniyormuş yani sürpriz değilmiş. Hatay için de bir rapor hazırlanmış, ama aradan geçen senelerde Hatay’da hiçbir hazırlık yapılmamış. Bizim önceliğimiz deprem olmadan önce tedbir almak. Depremin ardından yaralıları çıkarmak için alınacak hiçbir önlem işimize yaramaz.

ŞİMDİ BİR ARAYA GELEMEZSEK NE ZAMAN GELECEĞİZ

Dün şehir merkezini gezdim. Uzun Çarşı esnaflarını dinledim. Tuvalet ihtiyacının karşılanmasını istiyorlar. Çok uzak noktalarda var, ancak kentin ekonomisinin hareketlenmesi için dükkanını açan insanların en küçük isteği karşılanmıyor. Hatay’ın merkezi 7 ay sonra hayalet bir şehire dönüştü. İlk günlerde buraya yapılaşma olmayacak denilen yere temeller atılıyor. Üst yönetimin yerel yönetimlerle birlikte çalışması lazım. Şimdi bir araya gelemiyorsak ne zaman geleceğiz. Merkezi idarenin bürokratlarının kenti bilenler ile birlikte hareket etmesi lazım. Yerel yönetimlerin bundan kaçacağını sanmıyorum. Acil sorunların kısa sürede aşılması için koordine halinde çalışması lazım.

HATAY’I DİĞER İLLERDEN AYIRACAK MEVZUAT LAZIM

Hatay’ı diğer illere uygulanan destekler ile ayağa kaldıramazsınız. Hatay’a özel afet bölgesi ilanı isteği geliyor. Afet yasasında böyle bir imkan yok. Ancak mevzuat ile Hatay’a ayrıcalık tanınabilir. Hatay’ı diğer 10 ilden daha farklı destekler ile diğer iller ile aynı anda ayağa kaldırmanın yolu budur. Hatay’ı ayağa kaldıracak altyapıyı kuramazsak demokrafik yapı o zaman değişir. Çünkü Hatay’ı terk etmek zorunda kalan 600 binden fazla vatandaşımız var. Bu insanların geri dönmesi için Hatay’a ayrıcalık tanınmalıdır. Diğer illerdeki vatandaşımız bulundukları durumdan memnun değil. Ancak Hatay’a düzeni getirmemiz lazım ki bu insanlar geri dönsün. Bunun için de merkezi idare ile yerel yönetimlerin birlikte çalışması lazım.”

MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN HATAY’DA BENİM ADIM GEÇMEDİ

Neden Hatay’dan değil de Ankara’dan milletvekili seçildiği sorusuna ise Ergin şu açıklamayı yaptı; “Biz seçimlere ulusal barajı aşmak için ittifak çatısı altında ama kendi listelerimiz ile girecektik. 600 milletvekili adayımızı belirlemiştik. İl başkanlarımız ve ilçe başkanlarımız istifa ettiler. Değerlendirmelerin tamamlanmasına kısa süre kala CHP’den bize bir teklif geldi. Biz Cumhurbaşkanlığını kazanıyoruz, ama mecliste çoğunluğu seçimlere ayrı ayrı girersek kazanamıyoruz. Bize seçilecek yerlerden 10 aday, seçilmesi ihtimali olan yerlerden de 5 aday verin dediler. Biz de ittifaka uymak için bu öneriyi kabul ettik. Kısa süre kaldığı için benim adım Hatay’da hiç geçmedi. O dakikadan sonra da benim ortaya çıkmam şık olmayacağı için Ankara’dan aday oldum.

ALİ DİBO İDDİALARI TÜM MAKAMLARCA YALANLANDI

Kendisi hakkında iddia edilen Ali Dibo vakası ile ilgili ise Ergin şu ifadeleri kullandı; “CHP’nin şimdiki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da araştırılması istemi verilmiş bir durum. Sayıştay tarafından yapılan araştırma dahil 4-5 ayrı kurum tarafından bu konuda en ufak suistimale rastlanmamıştır şeklinde açıklama yapıldı. Ben de bizzat başvurarak geniş çapta araştırma yapılmasını istedim. Hepsine gelen cevap aynıydı. Bu iddiaları yayınlayan gazetelerde de tekzipler yayınlanarak konu kapatıldı.”

Sadullah Ergin programı şu sözlerle tamamladı; “Biz DEVA Partisi olarak Türkiye’de yanlış giden konuları vatandaşa aktarmayı ve çözecek yapıyı oluşturmayı planlıyoruz. 100 gün önce seçim yapıldı. Seçimi Cumhur İttifakı kazandı. Ancak geçen 100 günde Türkiye daha kötüye gitti. Bu durumu vatandaşlara aktarmamız, bunu da doğru metotlarla aktarmamız lazım. Biz şu ana kadar ilkleri yaptık. Dolu dolu bir kadro ile Türkiye’nin problemlerini çözmek için çalışmalara devam edeceğiz.” Haber merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.