GELENEKSEL ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ UNESCO LİSTESİNE ALINDI

GELENEKSEL ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ UNESCO LİSTESİNE ALINDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO listesine alındığını duyurdu.

Ersoy, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda, Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü bildirdi. Doğal ve kültürel değerleri korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attıklarını belirten Ersoy, “Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel ‘UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi. Yenileri ise yolda…” ifadelerini kullandı.

Botsvana’daki toplantıda Türkiye’nin 4 kültürel değerinin daha görüşüldüğü bilgisini veren Ersoy, Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceğini bildirdi.

Bakan Ersoy, toplantının oturumunda görüşülecek 4 unsurun da dahil olmasıyla Türkiye’nin listedeki kültürel değer sayısının 30’a ulaşacağını belirtti.

Böylece zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alındı.

Görüşülecek yeni unsurlar

Türkiye’nin yaşayan mirasları “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası,”, “İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma Sanatı” ile “Tezhip Sanatı” da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kayıt edilmek üzere görüşülecek.

Türkiye’nin Sedef Kakma Sanatı ve Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile İcrası dosyaları, UNESCO’nun hazırladığı raporda “iyi hazırlanmış dosyalar” olarak örnek gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen unsurlar ise şöyle:

“Meddahlık”, “Mevlevi Sema Töreni”, “Aşıklık Geleneği”, “Nevruz (Çok Uluslu)”, “Karagöz”, “Geleneksel Sohbet Toplantıları”, “Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali”, “Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah”, “Tören Keşkeği Geleneği”, “Mesir Macunu Festivali”, “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”, “Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı”, “Geleneksel Çini Ustalığı”, “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)”, “Bahar Kutlaması: Hıdrellez (Çok Uluslu)”, “Islık Dili”, “Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, Halk Masalları ve Müzik”, “Geleneksel Türk Okçuluğu”, “Geleneksel Zeka ve Strateji Oyunu: Mangala”, “Minyatür Sanatı”, “Hüsn-i Hat”, “Türkiye’de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı”, “Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği (Çok Uluslu)”, “Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)”, “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi (Çok Uluslu)” ile “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu).”(AA)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.