İSKENDERUNLU GENÇLERİN ‘SUSHİ’ İLGİSİ

İSKENDERUNLU GENÇLERİN ‘SUSHİ’ İLGİSİ

Uzakdoğu mutfağının en önemli ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Sushi, İskenderunlular tarafından da ilgi görmeye başladı.İskenderun’da yaklaşık iki yıldır ‘sushi’ yaptığını söyleyen Denizce Balık Evi İşletmecilerinden İsa Uzun, kentimizde özellikle gençlerin sushi’yi çok tercih ettiklerini söyledi.Sushi’nin bilinen aksine, tamamen çiğ balıktan yapılmadığını kaydeden Uzun, kaya tuzu, esmer şeker ve karabiber ile terbiye edilip bekletilen balığın, tuzun asidi sayesinde neredeyse pişme kıvamına geldiğini aktardı.

Sushi yapımı ve içerisindeki malzemeler ile ilgili bilgiler veren Uzun, Sushi’nin emin ellerde yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak; “Bilindiği üzere Sushi Uzakdoğu yemeği. Bazı insanlar müdavimi ama kimi insanlar da hiç bilmiyor. İçerisine genellikle çiğ olarak balık konulduğu zannediliyor, hâlbuki aslında öyle değil. Tercihe bağlı, Türk damak ve lezzetlerimize göre, isteğe göre pişirilmiş karides, somon, yengeç eti kullanabiliyoruz. Ayriyeten bazı tatlandırır sebzeler kullanıyoruz. Kırmızı tatlı biber, salatalık, taze soğan ve avokado ile tatlandırıp koyuyoruz. Bu şekilde insanlara hizmet ediyoruz.

Sushi’nin sadece bir çeşidi çiğ balıktan yapılıyor. Somonun en güzel yerini, antrikot kısmını alıp, tuz asidi ile onları tatlandırıp, esmer şeker ve hafif bir karabiberle bekletiyoruz. Belli bir süre sonra sertleşiyor ve suyunu bırakıyor, pastırma kıvamını alıyor. Yani tam anlamıyla çiğ olmuyor aslında tuzun asidiyle pişme kıvamına gelmiş gibi oluyor. Kızartılmış veya haşlanmış karides de kullanıyoruz, yengeç kullanıyoruz. Yengeç tamamen pişmiş ürün zaten. Sıcak sushi çeşitlerini de sunuyoruz insanlarımıza. Sarıp rulo haline getirdikten sonra fritözde, yağda kızartıp çıkartıyoruz, bu şekilde tamamen pişmiş oluyor. Bu şekilde de sunuyoruz” diye konuştu.

Gençlerin Sushi’ye ilgilerinin daha fazla olduğunu kaydeden Uzun; “İki sene oldu ben İskenderun’da sushi yapıyorum, gerçekten iyi bir ilgi var, daha genç yaştakiler daha çok ilgi duyuyorlar. En çok yengeç ve pişmiş somon tercih ediliyor. Somonu ya tuz asidi ile ya da meşe odununda tütsülenmiş, işlenmiş şekilde sunuyoruz. Yengeç ve karidesi de pişmiş olarak sunuyoruz. Sıcak sushiyi ise üç aydır yapıyoruz, ona insanlar çok alışamadı” dedi.

Fiyatlar konusunda da bilgiler veren Uzun, artan maliyetlerin fiyatları biraz yükselttiğini belirterek; “Geçen sene 50 TL’ye satıyorduk. Ürünlerimizin hepsi yurt dışından geliyor, ithal ürünler. Bu sene olan ekonomik krizi biliyorsunuz. Hep 10’lu paketler halinde satıyorduk ilk başladığımızda 50 TL olarak. Artan maliyetlerden dolayı ve müşterilerimizin talepleri doğrultusunda 8’erli, 10’lu paketler hazırlamaya başladık. 8’li paketimiz 60 TL, 10’lu paketimiz de 75 TL olarak, yanına da 4 çeşit sosu ile beraber veriyoruz” şeklinde konuştu.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.