“KIBRIS DAVASI SAHİPSİZ, DIŞ POLİTİKA YÖNSÜZ!”

“KIBRIS DAVASI SAHİPSİZ, DIŞ POLİTİKA YÖNSÜZ!”

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi bazı ülkelerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile diplomatik ilişki kurma kararına ülkemizin sessiz kalmasına tepki gösterdi. Çalışkan, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki diplomatik duruşunu yitirdiğini ve dış politikada istikrar yerine hamasetin tercih edildiğini söyledi.

“Kıbrıs davası sahipsiz kaldı”

Çalışkan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın GKRY ile büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişki kurma kararının “vahim” olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

REKLAM ALANI

“Yirmi beş yıldır Kıbrıs’ın tanınması hususunda hiçbir adım atılmazken, şimdi Türk Devletleri Teşkilatı’nın üç önemli üyesi Rum Kesimi’ni tanıyor. Biz ise sadece sessizce izliyoruz. Dış politikada hamaset değil, istikrar ve kararlılık gerekir.”

Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki temel hassasiyetlerinden uzaklaştığını ifade eden Çalışkan, “Ülkemiz adeta geçmişini, politikasını inkâr ediyor. Koca koca lafların, büyük iddiaların karşılığı bu suskunluk mu olacaktı?” diyerek iktidarın sessizliğine dikkat çekti.

“Muhalefetle polemiğe değil, KKTC neden yalnız bırakıldı açıklamasına ihtiyaç var”

Çalışkan, iktidarı dış politikada söylem ve eylem tutarsızlığıyla eleştirerek şu çağrıda bulundu:

“Muhalefetle polemiğe girmek yerine, KKTC’nin ne karşılığında yalnız bırakıldığını açıklamak zorundasınız!”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a soru önergesi verdi

Çalışkan, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin GKRY’yi tanıma kararına dair Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Soru önergesinde şu dört soruya yanıt arandı:

1.⁠ ⁠Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyeleri olan Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın GKRY’ne büyükelçi atamasına ilişkin Bakanlığınız tarafından resmî veya gayrı resmî bir tepki gösterilmiştir?

2.⁠ ⁠Söz konusu ülkelerin KKTC’nde diplomatik temsilcileri bulunmakta mıdır?

3.⁠ ⁠6 Kasım 2024 tarihinde Bişkek’te gerçekleştirilen 11. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesinde Kıbrıs’taki siyasî durum ele alınmış mıdır? Söz konusu zirvede konuya yönelik herhangi bir karar alınmıştır?

4.⁠ ⁠Bakanlığınız süresince KKTC’nin diğer devletler tarafından tanınmasına yönelik herhangi bir diplomatik girişiminiz olmuş mudur?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.