KURTULUŞ CADDESİ TARİHTEKİ İHTİŞAMINA KAVUŞUYOR

Antakya’da, “dünyanın ilk aydınlatılan caddesi” olarak bilinen Kurtuluş’ta restorasyon çalışmaları başlatıldı.

KURTULUŞ CADDESİ TARİHTEKİ İHTİŞAMINA KAVUŞUYOR

Antakya Belediyesi’nin proje ev sahipliğini yaptığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İller Bankası’nın desteklediği “Kurtuluş Caddesi Tarihi Yapıların Yeniden Canlandırılması Projesi” kentin dinamiklerinin katıldığı görkemli bir törenle resmen başladı.


Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’ın ev sahipliğinde Kurtuluş Caddesi Sarımiye Cami önünde düzenlenen törene, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, MKÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Kaya, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Adnan Özkaya, AK Parti İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, MHP İl Başkanı Murat Adal, AK Parti İlçe Başkanı Emrullah Gülen, İller Bankası Adana Bölge Müdürü Muzaffer Akgüner, Yivli Minare Yüklenici Firma Yetkilisi Serkan Sökmen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, İlçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kurtuluş Caddesi esnafı ve yaşayanları, çevre mahalle sakinleri ile vatandaşlar katılım gösterdi. Kurtuluş Caddesi tarihi yapıların restorasyon başlangıç töreninde ilk olarak yüklenici firma yetkilisi Serkan Sökmen yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara teknik bilgiler sundu.
Proje uygulamasının finans desteğini sağlayan İller Bankası adına Bölge Müdürü Muzaffer Akgüner törende yaptığı açıklamada, Antakya’nın tarihi caddelerinden biri olan Kurtuluş Caddesi’nde Restorasyon çalışmalarına kurumsal destek sağlamalarından ötürü duydukları memnuniyeti ifade etti.
Dünyanın ilk ışıklandırılan Kurtuluş Caddesi’ni elbirliğiyle tarihteki ihtişamına kavuşturacaklarını vurgulayan Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz törende yaptığı konuşmada, “Medeniyetler beşiği tarihin şehre büründüğü ilçemiz Antakyamızda, geçmişi gelecekle buluşturan bu projeye emeği geçenleri bu şehrin evlatları olarak asla unutmayacağız.” dedi. Başkan Yılmaz konuşmasında şunları belirtti; Bilindiği üzere Antakyamızın en önemli değerlerinden biri olan ve dünyada ilk ışıklandırılan cadde olarak kabul edilen Kurtuluş (Herod) Caddesi’ni tarihteki ihtişamına ve hak ettiği görünüme kavuşturmak amacıyla geçtiğimiz Temmuz ayında girişimlerde bulunduk. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapıların restorasyonu için Değerli Milletvekillerimizin ve Sayın Valimizin destekleriyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İller Bankası Genel ve Bölge Müdürlükleri nezdinde görüşmeler ve çalışma toplantıları gerçekleştirdik. Ardından Projenin finansmanı için 5 Milyon TL’lik hibenin İller Bankası tarafından tahsisi sağlandı. Buna mukabil Bakanlıklar, İller Bankası yetkilileri ve teknokratları şehrimize gelerek belediyemiz bürokrat ve teknokratları ile birlikte Kurtuluş Caddesi’nde tarihi ve tescilli yapılarda inceleme ve tespit çalışmaları gerçekleştirdi.
İhale sürecinin tamamlanması ile birlikte bugün burada Kurtuluş Caddesi’nde 1.etap olan Sarımiye Camii ile Uzun Çarşı girişi arasında yer alan tarihi yapıların cephe iyileştirme ve sokak sağlıklaştırma projesinin yapım uygulama faaliyetinin başlangıcı ve açılış töreni için toplanmış bulunuyoruz. Ben şehrimiz adına bu anlamlı ve değerli projenin Kurtuluş Caddesi esnafımıza, yaşayanlarımıza, çevre mahalle sakinlerimize ve tüm Antakyamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Medeniyetler beşiği tarihin şehre büründüğü ilçemiz Antakyamızda, geçmişi gelecekle buluşturan bu projeye emeği geçenleri bu şehrin evlatları olarak asla unutmayacağız. Ben bir kez daha projeye desteklerinden ötürü Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, İller Bankası Genel ve Bölge Müdürlerimize, Hatay Milletvekillerimize, Hatay Valimize, bu bölgeyi Belediye Başkanlığı döneminde Koruma Amaçlı İmar Planı’nı gerçekleştiren İl Başkanımız Sayın Mehmet Yeloğlu’na ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, katılımınızdan ve desteklerinizden dolayı burada bulunan herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi ifade ediyor, projenin memleketimize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
AK Parti Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik törende yaptığı konuşmada; “ Adını Fransız işgali sonrasında Kurtuluş olarak alan ve tarihi geçmişi çok eski yıllara dayanan bu güzel caddemizin tarihteki layık olduğu görünümüne kavuşacak olmasından dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi, bizlere miras kalan bu caddede kapı tokmağından avlularına kadar bir çok hikaye mevcut. Bu tarihi caddenin gelecek nesillere aktarılmasında küçücük bir katkımız oluyorsa bu bizler için mutluluk ve gurur vesilesi. Ben tüm emeği geçenleri tebrik ediyor, Antakyamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Kurtuluş Caddesi tarihi yapıların restorasyon başlangıç töreninde konuşan Hatay Valisi Rahmi Doğan ise yaptığı açıklamada; “ Üzerinde bulunmuş olduğumuz cadde gerçekten önemli bir cadde. Tarihi değerlerimizi, kültürel varlıklarımızı öne çıkartmak gayreti içerisindeyiz, bunun uğraşı içerisindeyiz ve inşallah kısa süre içerisinde de bunları görünür hale getireceğiz. 22 Temmuz tarihinde bu caddenin yayalaştırılmasıyla ilgili tüm siyasi partilerin ittifak halinde almış olduğumuz bir karar var. Bu karar çerçevesinde bu caddenin yayalaştırılıp halkımızın hizmetine sunulmasını arzu ediyoruz. Tarihi varlıklar ortada. Tarihi geçmişi bilinirken, böyle bir kıymet bilinirken bunu yapmıyor olmak gerçekten bence ayıptır bunu bir an önce telafi etmemiz lazım. Alternatif bir yol açarak bu caddenin yayalaştırılması önemli. Eğer bunu başarabilirsek Hatay için çok önemli bir değeri ortaya çıkartmış oluruz. Biz Valilik olarak hükümetimiz ve vekillerimiz ile birlikte ciddi çalışmalara imza atıyoruz. Hatay’ın yine en önemli gündem maddelerinden bir tanesi olan meclis binasının projesini geçen hafta içerisinde kuruldan geçirdik, önümüzdeki ay içerisinde de restorasyon çalışmasına başlayıp tekrar Hataylıların hizmetine sunmuş olacağız. Yine Adalı konağı benzer şekilde proje çalışması bitmek üzere, onu da önümüzdeki ay içerisinde kuruldan geçirerek Restorasyon çalışmasına başlayacağız. İnşallah Haziran, Temmuz ayları gibi halkımızın hizmetine sunmuş olacağız. Bunlar önemli değerler. Tarihi ve turizm anlamında yapmamız gerekenleri yapmaya çalışıyoruz. Her zaman söylüyoruz Hatay Turizmden istediği payı alamadı diye biz bunun gayreti içerisindeyiz. Hemen ifade etmem lazım, bir az önce sayın vekillerimizle de istişare ettik Çevlik – Arsuz yolu bugün itibariyle bitmiş durumdadır. İnşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde Sayın Vekillerimizin de katılımıyla, basın mensuplarımızla birlikte, STK’larla birlikte, esnaf odaları, ticaret odaları ile birlikte bu yolu taksiler ile geçeceğiz, Çevlik’ten gireceğiz, Arsuz’dan çıkacağız inşallah. Bu Hatay’a çok büyük bir değer katacaktır. Çok kısa bir süre içerisinde bu yolun yapılmış olması Hatay’a kazandırılmış olması gerçekten önemli. Biz bunları başardık.
Ben Antakya Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu yolun güzelleştirilmesi, iyileştirilmesi anlamında, sokak – cadde iyileştirmesi anlamında büyük bir gayret sarf etti. Sayın vekillerimiz Ankara’da takip ettiler ve projenin finansmanı sağlanmış durumda, bugün itibariyle de inşallah “Bismillah” diyerek bunu başlatıyoruz. Çok kısa süre içerisinde de Belediye Başkanımızın bu çalışmayı tamamlayacağına inancım tamdır. Ben hayırlı uğurlu olsun, Allah utandırmasın diyorum. Tüm Hataylılara hayırlı uğurlu olsun.”
Proje hakkında duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı konuşmaların ardından protokol mensupları ve katılımcılar Sarımiye Camii duvarında Kurtuluş Caddesi tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını hep birlikte resmen başlattılar. HABER MERKEZİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.