ÖZHASEKİ: HATAY’I AYAĞA KALDIRIYORUZ

ÖZHASEKİ: HATAY’I AYAĞA KALDIRIYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki depremde hasar gören Hatay’ın Antakya ilçe şehir merkezini devlet olarak ayağa kaldıracaklarını belirtti.

Antakya’da şehir merkezinde Asi Nehri yakınındaki meclis binasından itibaren neredeyse tüm binaların zemin sıvılaşmasından dolayı çöktüğünü kaydeden Özhaseki, temizlenen alanlarda inşaatlara da başladıklarını ifade etti. Özhaseki; “Uzun Çarşı’da şu anda inşaata başladık. Kurtuluş Caddesi tarihte aydınlatılmış ilk cadde olarak geçiyor. Stadyum yeri boşaltıldı. Hatay şehir merkezinde 15 bin konutun yapımına başlıyoruz. Sağlam binaları yıkmayacağız. Bir taraftan yıkılan alanlarda bina yapmaya başlayacağız, bir taraftan da yerinde dönüşümü hızlandıracağız. Yıkıma uğramış şehrin merkezlerini, tarihi dokusuna uygun olarak biz inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YERİNDE DÖNÜŞÜM İLE VATANDAŞLARIMIZ KENDİ BİNALARINI İNŞA EDECEKLER

Deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için 17 Temmuz’da başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi’ne yapılan başvuruların 92 bin 764’e ulaştığını söyleyen Özhaseki, “Telefonumdaki uygulamadan hangi ilde ne kadar başvuru yapıldığını anlık olarak takip ediyorum. Hatay’da 36 bin kişi ev için müracaat etmiş, 5 bin de ticari olarak, 41 bin neredeyse. İnşaatlara başlıyoruz. Hatay için söylüyorum, Antakya merkezi yıkılmış. O merkezleri biz imar ve inşa edeceğiz. Bu merkezler belki 1000 sene yaşayacak. Yıkıma uğramış şehrin merkezlerini, tarihi dokusuna uygun olarak biz inşa edeceğiz. Meydanın dışındaki güvenli yerlerde ise Yerinde Dönüşüm Projemizle vatandaşlarımız; her bir safhasını Bakanlığımızın kontrol edeceği süreçle kendi konutlarını, iş yerlerini inşa edecekler. Bu zamana kadar rezerv alanlarda işe başlandı ama şehir merkezlerinde zemin etütleri yapılmakta olduğu için herhangi bir inşa faaliyeti başlamamıştı. Artık şehir merkezlerimizdeki zemin etüdü yapılan yerlerde ilk kazmayı vurarak bismillah diyoruz. Şehir merkezlerini canlandıracağız, yerel sektörü ki en az 140 alt sektör var, hepsini harekete geçireceğiz.”

“ŞEHİR MERKEZLERİNDE PROJELERİMİZ HAZIR”

Özhaseki, “Şehir merkezlerinde yapılaşma olacak mı?” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Şehir merkezlerinde projelerimiz hazır. Güvenli olan merkeze yakın yerlerde yöresel mimari dokunun korunduğu inşa faaliyetlerine başlayacağız. Mimari tasarımlara örnek oluşturması adına örnek binalar, konutlar inşa edeceğiz. Hatay’da da merkezde yapılaşmaya biz başlıyoruz. En fazla 5 katlı olacak, zemin+4 katı geçmeyecek. Uluslararası camiadan destek vermek isteyenlerin de olduğunu söyleyen Özhaseki, “Afet zamanında da arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları için gelmişlerdi. Yine Suudlar da depremzede kardeşlerimiz için konut inşa etmek istiyorlar. Onun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Özbekistanlı kardeşlerimiz de depremzede kardeşlerimiz için 400 konut yapmak istiyorlar. Bu konuda da çalışmamızı yürütüyoruz” dedi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.