TÜRKİYE’NİN TEK ERMENİ KÖYÜ!

TÜRKİYE’NİN TEK ERMENİ KÖYÜ!

“Türkiye’nin tek Ermeni köyü” olan Vakıflı Köyü, ilimize bağlı Samandağ ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu öncesinden bugüne yüzlerce yıl Ermenilerine ev sahipliği yapan mekân depremden önce çok sayıda gazeteci ve turistte ev sahipliği yapmıştır.

Şehrimizde yer alan mahalle, merkeze 27 km, Samandağ ilçe merkezine ise 5 km uzaklıkta olup doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor.

Vakıflı, Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı, yüzlerce yıl Ermenilere ev sahipliği yapmış ve ayakta kalmış tek köy. Musa Dağı eteklerindeki Hıdırbey Vadisi’nin doğal devamı niteliğinde, Akdeniz’i tepeden seyreden ve Yayladağı-Suriye sınırına 30 kilometre uzaklıkta şirin bir yer.

Musa Dağı eteklerine kurulan köyün Akdeniz’e baktığını aktaran köy sakinleri ise, “Suriye sınırı göz mesafesindedir. Vakıflı’nın doğusunda Koyunoğlu ve Mızraklı köyleri, kuzeybatısında Kapısuyu Köyü, batısında Mağaracık Köyü, kuzeyinde Hıdırbey Köyü, güneyinde Samandağ İlçesi bulunmaktadır. Ermeni coğrafyasında başımızı kaldırdığımızda asırlık çınar ağaçları, yenidünya, erik ve çok sayıda nar ağaçlarını görüyoruz. Sonra iki yanı yeşil bahçelerle kaplı ve kıvrılıp giden yokuş bir yoldan aşağı iniyoruz. Bir tarafta Kel Dağı, ucunda Akdeniz ve arkasından Suriye tarafı. Kel Dağı’nın yarısı Samandağ’ında yarısı Suriye’de. Diğer adı Cebel-i Akra olarak bilinen Kel Dağı da pay edilmiş. Yerel halk daha çok Cebel-i Akra diyor. Diğer tarafta ise Musa Dağı’nın geniş etekleri yayılıyor. Onca köyden onca yerleşim alanından sonra “Türkiye’nin tek Ermeni köyü” olma özelliğini sürdüren Vakıflı yerel halkın, turistlerin, gazetecilerin uğrak yeri. Elbette Deprem felaketinden sonra turist sayımız azaldı ama yine de felaketin manzaralarından kaçmak isteyen yurttaşlar soluğu köy içerisinde alan mekânlarda ya da doğal güzelliğinde alıyor” dediler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.