Ünlü Şair Şiir Öyküsünü anlattı

Şiir ve Kitap dünyasının tanınmış simalarından Murathan Çarboğa Hatay’da şiir severlerle imza gününde buluştu.

Ünlü Şair Şiir Öyküsünü anlattı

Şiir ve Kitap dünyasının tanınmış simalarından Murathan Çarboğa Hatay’da şiir severlerle imza gününde buluştu. Antakya da Defne Konağında gerçekleşen “Bir Şairin Öyküsü” buluşmasında Çarboğa yazdığı hikâyelerden, ilham kaynaklarından ve şiirlerinden bahsetti.
Edebiyat dünyasına şiirler adım atan ünlü şair ve yazar, kendisini sözcüklerle ifade ettiğini söyledi. Şiirden Öyküye geçişlerin belli riski olduğunu anlatan Murathan Çarboğa “Şiirle öyle kardeş türler. Sözcük ekonomisini gözetmesi ve okuyucuya daha fazla alan bırakması açısından benzeşiyor. Aslında öykülerim ve şiirlerimin bir devamıdır. Aynı türküyü söylüyorum aslında. Sadece hayata baktığım pencereler değişiyor” dedi.


ŞİİRDE GELENEĞİN İZLERİ VAR
Murathan Carboğa konuşmasında “Şiirlerimde geleneğin izleri var. Türk şiiri köklü ve güçlü bir şiir. Halk şiiri ve divan şiiri kafim söylemiyle, imgeleriyle şiirlerimde yer buluyor. Öyküyü gelince öykü ilginçtir. Bunun nedenlerini tam bende bilmiyorum. Kısa öykülerimde daha çok hayatın içinden, sıcaklığını koruyon konular çıkış noktası oluyor. Düşlerinden peşinden gitmek öyküsünde olduğu gibi annesini ve babasını kaybedip düşlerinin peşinden giden bir çocuk kahramanı oluyor öykülerin. Kimi zaman sevdası deliliğe dönmüş sede nine, kimi zaman Çukurovanın bilindik yoksulluğu, ağaların zulmü. Uzun öykülerimde ise düşssel iklime giriyor dilim. Düşsel tarihi fantastik öyküler yazıyorum. İşte bu noktada Anadolu tarihi, orta asya kültürü, şaman inancı devreye giriyor.”
HERŞEYİ KAFAMDA HAYAL EDERİM
“İlham denen bir şeyin varlığına inanmam. Hep kalemimi sıcak tutmaya çalışırım. Bende yazmak eylemi bir iklim yaratma meselesidir. Bir manzaradan, bir sözcükten, bir kokudan bir renkten yola çıkar yazma serüveni. Yazacaklarımı kafamda hayat ederim. Kurgularım. Herşeyin geresinde günlük koşturmaların, kaygıların, konuşmaların susmaların ardında iten içe bir çark işler. Ben yazdıklarımı gören birisiyim. Yazacaklarıma dair görüntüler dolanır zihnimde. Bu durum bir süre bu şekilde devam eder. Sonra gün gelir, an olur oturup yazarım. Kafamda oluşan iklimi yazarım. Hızlı bir yazma sürecidir bu. İşçilik çok yoktur bende. Zaten yazacaklarımın hepsi zihnimde oluşmuştur” ifadesiyle şiir ve öykü dünyasında nasıl çalıştığını anlattı. Yazar daha sonra katılımcılara kitaplarını imzaladı.
HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.