VALİ MASATLI: “HATAY’IN ANAVATANA KATILIŞININ 84.YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN”

VALİ MASATLI: “HATAY’IN ANAVATANA KATILIŞININ 84.YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı Hatay’ın Anavatana Katılışının 84. Yıl Dönümünde Kutlama Mesajı yayınladı. Vali Masatlı mesajında şu İfadelere yer verdi:

“Yarın elbet bizim, elbet bizimdir

Gün doğmuş, gün batmış ebed bizimdir.”

Kadim medeniyetlere beşiklik etmiş, binlerce yıllık geçmişe sahip Hatay’ımızın 23 Temmuz 1939’da Ana vatanımıza katılışının 84. yıldönümünü kutluyoruz.

İçinde bulunduğumuz coğrafyanın en gözde yerlerinin başında gelen Hatay; tarihi, sosyo-kültürel yapısı, jeopolitik konumu bakımından ülkemizin göz bebeğidir. Bu bakımdan kendi kaderine asla bırakılmamış ve bırakılmayacaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle “Kırk Asırlık Türk Yurdu” düşman eline bırakılamazdı.

Hatay’ın ana vatandan ayrı kaldığı dönemlere şahit olan Millî Şairimiz Mehmet Âkif’in şu hâtırası da milletimizin ortak hissiyatının tezahürüdür.

9 Ağustos 1935 tarihinde Hatay’a gelen Mehmet Âkif Ersoy beraberindeki bir grup Antakyalılarla Âsi kenarında yürürken, Antakyalıların işgal altında yaşamaktan duyduğu derin üzüntüyü ve Ana vatan hasretini de bizzat yaşayarak hisseder.

   Ali İlmi Fani şaire hitap ederek, “Üstadım Antakya için bir şiir lütfeder misiniz? Hâtıranız olur” diyerek bir şiir isteğinde bulunur. Âkif önce Asi’nin akışına bakar daha sonrada Kışlada asılı olan Fransız bayrağına bakar. Sonra bu cennet beldenin ana vatandan ayrı kalmasından duyduğu derin üzüntüyü dile getiren şu Kıta’yı söyler;

“Viranelerin yasçısı baykuşlara döndüm

Gördüm de hazanında bu cennet gibi yurdu

Gül devrini bilseydim onun, bülbülü olurdum,

Ya Rab beni evvel getireydin, ne olurdu?

diyerek her zaman olduğu gibi millî vicdanın tercümanlığını yapmıştır.

İşte bu millî vicdan, Hatay’ı ana vatana katmak için büyük çaba gösterdi. Üstelik Hatay savaşla değil, tamamen diplomatik başarı ile yeniden topraklarımıza katıldı. Hatay’ın yeniden Türkiye’ye katılma süreci 5 Temmuz 1938’de başladı. Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 1939’da oy birliği ile Türkiye’ye katılma kararı aldı. 23 Temmuz 1939’da Pazar günü saat 11.40’ta yapılan Ana vatana katılış töreninde, Antakya’da kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi. Böylece, Türkiye’nin 67’nci Vilayeti kurulmuş oldu.

Tüm dünyada barışın ve hoş görünün şehri olarak adlandırılan Hatay, millî bir davaya yönelik bakış açısıyla; tek başına bir devlet olmaktansa, Türkiye Cumhuriyeti’nin şanlı bir ili olmayı tercih eden bu aziz şehrin insanları, şanlı ve şerefli tarihiyle Türk tarihinin de her daim bir parçası olmuştur ve olmaya devam edecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.