YANDIĞI GİBİ DURUYOR

Tarihi geçmişiyle göz kamaştıran Antakya’da bir tarihi eser alanı da unutulmaya yüz tutarak, sahipsiz kaldı

YANDIĞI GİBİ DURUYOR

Tarihi geçmişiyle göz kamaştıran Antakya’da bir tarihi eser alanı da unutulmaya yüz tutarak, sahipsiz kaldı. Kendini bilmez bir kaç kişi tarafından kemeri iç tarafında yakılan ateş sonrasında harap olan su kemeri için aylardır hiç bir yetkili çalışma veya restorasyon yapmazken tarihe saygısızlık pes detirtti. Antakya’da bulunan  ve Bankalar Caddesi’nin arka tarafında kalan alanda bulunan tarihi su kemeri Tabakhane sokakta isimsiz bir şekilde terk edilmiş durumda. Su kemeri içinde ateş yakılması da gözlerden kaçarken tahrip olan tarihi yapı için henüz bir çalışma yapılmadı. Hatay’ın Antakya ilçesinden geçen Asi Nehri’nin hemen dibinde bulunan tarihi su kemeri kaderine terk edildi. Yapım tarihi net olarak bilinmeyen kemer, Antakya şehir merkezinde bulunan tarihi evlerden sonra yer üstünde en net olarak görülebilen eserler arasında yer alıyor. Şehirleşme ile birlikte şehrin orta yerinde bir başına kalan kemer, gün gün bakımsızlık nedeniyle dökülüyor. Hatay Büyükşehir ve Antakya Belediyelerinin umursamazlığı karşısında yok olmaya yüz tutan kemer, tarihe kazandırılmayı beklerken vatandaşlar ise ortaya çıkan manzara dan mutsuz.

DUVARLAR SİMSİYAH

Onu gören herkes için artık sıradanlaşan ve alışılagelmiş bir şekilde sorgulanmayan su kemeri doğanın kendisini yıkmasını beklerken vatandaşlarda yetkililerin sessizliğinden şikayetçi oldular. Tarihi yapı etrafında bulunan alanın çöplüğe dönmesi ve yanık şekilde kalması gözlerden kaçmazken vatandaşlar ise hergün kullanılan yol üzerinde Her Antakya’lının mutlaka 1 kez gördüğü tarihi Su kemeriyle ilgili olarak “ Vatandaş olarak bizler bu yapının korunmasız olmasından şikayetçiyiz. Yetkililerimiz sessiz. Tarihi yapı sahipsiz bir şekilde doğanın kendisini tahrib etmesini bekliyor. Antakya tarihi açıdan bu kadar saygısızlığı hak etmiyor. Tarihimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI

KORUMA YAPILMAMIŞ

Tarihi alanın başı boş bırakılmasıya birlikte etrafı araba lastiği ve çöplüğe dönen alanda ise henüz restorasyon veya alanın korunmasıyla ilgili bir çalışma yapılmadı. Tarihi Kemer hakkında en ufak bir bilgi notu bile bulunmazken, şehir dışından Antakya’da gördükleri manzara karşısında şaşkına dönüyorlar. Antakya’nın birçok noktasında tarihi alanların kimliği niteliğinde olan tanıtım alanları bulunmazken, tarihi yerlerinde koruma altına alınmaması da tepkilere neden oluyor. daha önce bir çok kez dile getirilen tarihi Su kemeriyle ilgili olarak yetkililerin ne zaman duyarlı davranacağı ise merak konusu.

HABER:CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.