YEŞİLDAL: HATAY AYAĞA KALKACAK

YEŞİLDAL: HATAY AYAĞA KALKACAK

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Hatay Milletvekili Av. Adem Yeşildal Hatay’ın el birliği ile ayağa kalkacağını belirtti.

Milletvekili Yeşildal Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve Antakya Mobilyacılar odası Başkanı Mehmet Ali Yapar ile birlikte TOKİ tarafından yapımı devam eden konut ve hastane inşaatlarını yerinde inceledi. Milletvekili Yeşildal, birlik içinde Hatay’ı ayağa kaldıracaklarına inandığını kaydetti. Milletvekili Yeşildal incelemeler ile ilgili yaptığı açıklamada; “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve Antakya Mobilyacılar odası Başkanı Mehmet Ali Yapar ile birlikte, yapımı devam eden Antakya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Gülderen TOKİ konutlarında ve örnek dairede incelemelerde bulunduk. Hastanemiz kısa süre sonra tamamlandığında hemşehrilerimize kalıcı ve nitelikli sağlık hizmeti sunacaktır” ifadelerini kullandı.

HATAY İÇİN DÖRT KOLDAN ÇALIŞIYORUZ

Milletvekili Yeşildal açıklamasında; “Asrın felaketi diye tabir ediliyor 6 Şubat afeti. Bilim insanlarının bilgileriyle karşılaştırıldığında son 800 yılda ilimiz böyle bir yıkıma maruz kalmamış. Ülkemizin 11 ili etkilendi. Daha sonra da 18 ilin hasar gördüğü açıklandı. Ancak Hatay bu illerin arasında en çok etkilenen il konumunda. Canlarımızı da kaybettik. Toplam 50 binin üzerinde şehidimiz var. Bunun 25 bini Hatay’da. Düşünün ki 11 ilde yıkıma sebebiyet vermiş. Ama diğer illerde toplamda 25 bin Hatay’da tek başına 25 bin canımızı kaybettik. Şehitlerimizin hatıraları her zaman yüreğimizde olacak. Diğer yandan da şehrimizi doğal afetlere dirençli şekilde imar etme zorunluluğumuz var. 6 Şubat 4.17’deki depremden en çok biz etkilendik. Bir bant üzerinde şehirlerimizde zarara sebebiyet verdi. Pazarcık merkezli depremde Pazarcık, Kahramanmaraş merkez, Türkoğlu, ardından Gaziantep’in 2 ilçesi Nurdağı ve Islahiye ilçeleri. Ardından Hatay sınırına girdikten sonra Hassa, Kırıkhan, Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerimizde büyük hasara yol açtı. Bu ilçelerden farklı olarak Antakya o fay hattı üzerindeki yapılara zarar verdi ama özellikle merkezdeki 45 mahallede ağır yıkıma sebebiyet verdi. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman ile Hatay dahil 4 ilde ağır hasar var ama bu 4 il arasında en fazla hasar alan kent Hatay, Hatay’da da Antakya oldu. Yapı stokumuzun %90’ı ya yıkık, ya acil yıkılacak, ya da ağır hasarlı. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şehrin kültürel altyapısı, kültürel dokusu dahil Habib-i Neccar Camimiz, Ulu Camimiz, kiliselerimiz, Adalı Konağı’mız, valilik gibi çok sayıda tescilli yapımız yıkıldı. 4 koldan çalışma söz konusu. Hatay’da yeniden yapılaşma için arama kurtarma çalışmaları sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ciddi çalışmalar yapıldı. En sağlam zeminler tespit edildi. Bu alanlarda kalıcı konutlara başlandı. 6 Şubat’ta yaşanan depremle ilgili ilk konut hamlesi 29 Mart’ta başladı. 29 Mart’ta ihale yaptı. Bir kısım çevreler önemli bir kısmı siyasi mülahazalarla tespitler yaparak depremler devam ederken kalıcı konutlara başlamayın dendi. Ama biz biliyoruz ilk anda çadırkentler, daha sonra da prefabrik yapılar ile vatandaşımızın barınma ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Tercih eden her vatandaşımıza da kira yardımında bulunuluyor. Ama bunlar geçici çözümler. Vatandaşımızı kalıcı konutlara en hızlı şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz.”

KÖY KONUTLARINI 11. AYDAN İTİBAREN TESLİM EDECEĞİZ

Antakya’mızın göbeğinde 30 bin konut ve işyerini TOKİ eliyle yapıyoruz. Temel atma törenini de yaptık. 3500 konutun yanı sıra uzun çarşımızda 600 işyerinin temelini de attık. Köprüde PTT’den Gündüz Caddesi, Vali Göbeği Kültür Merkezi ve Tabakhane bölgesinde kalan kısımda 30 bin konut ve işyeri var. Bunu bakanlığımız tespit etti. Köy konutlarımızı 11. aydan itibaren teslim edeceğiz. Defne’mizde Armutlu ve Akdeniz Mahallelerimizi TOKİ eliyle yapacağız. Vatandaşlarımıza moral olması ve teşvik amacı ile kültürel yapının korunması amacıyla burada çalışmalarımızı TOKİ eliyle yapacağız” ifadelerini kullandı. Yeşildal, kendisine incelemeleri esnasında eşlik eden Çinçin ve Yapar’a da teşekkürlerini sundu. Haber:Zeliha Naz ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.