ZARAR GÖRMEYEN ESERLER KURTARILSIN!

ZARAR GÖRMEYEN ESERLER KURTARILSIN!

DR. SERDAL KANUNCU, DEPREMDE YIKILAN ŞADİ AFUROĞLU’NUN ANTAKYA CAM MÜZESİNDEKİ BAZI ESERLERİN KURULUCAK YENİ MÜZEYE TAŞINABİLECEĞİ ÖNERİSİNDE BULUNDU

Dt. Şadi Asfuroğlu’nun ‘Üfleme Antik Cam ve Rölyef Cam Üreticisi’ açmış olduğu, Antakya Cam Müzesinde sergilenen eserlerin depremde hasar gördüğü belirtildi.
Asfuroğlu, yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip eski Antakya Evi’ni satın alarak müze haline getirmiş, Antakya’ya özgü yeşil cam eserleri ziyaretçiye sergilemekteydi. Hatay’da kimsesizlerin kimsesi olan yardımsever doktor Serdal Kanuncu, depremde zarar gören Cam Atölyesindeki bazı eserlerin kurtarılabileceğini belirterek, “Sayın Şadi Asfuroğlu’nun cam atölyesindeki zarar görmeyen eserlerin kurtarılıp, yeni Antakya’da kurulacak bir cam müzeye taşınmasını öneriyorum” dedi. Antakya Cam Müzesindeki eserlere çok büyük emek sarf edildiğini belirten Dr. Kanuncu, tarihi ve kültürel eserleri yeniden ayağa kaldırmak için harekete geçen Yüksek Anıtlar Kurulu’nun kentin önem arz eden müzesine de el atması çağrısında bulundu.
ASFUROĞLU ANTİK CAM EVİ
Camın ilk keşfedildiği yerlerden birisi Antakya civarıdır. Binlerce yıl Antakya civarında gezgin cam atölyeleri cam objeler üretmişlerdir.
Antakya ‘da ilk sabit cam atölyesi babası Asaf Asfuroğlu öncülüğünde kurulmuştur. Müze haline gelen koleksiyonu 150 yıllık tarihi Antakya evinde ‘’ANTAKYA CAMLARI MÜZESİ’’nde sergileniyordu. Aynı tarihi evde üfleme ve rölyef cam atölyelerinde Roma Bizans ve Fenike Dönemine ait parfüm,ilaç ve gözyaşı şişelerinin röprodüksiyonlarını yaparak satışa sunuluyordu.
DT. ŞADİ ASFUROĞLU KİMDİR
1962 yılında Antakya’da doğan Şadi Asfuroğlu 1979 da Antakya Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Fakültesine kaydolmuş. Orada iyi bir talebe iken, ayrılıp Diş Hekimi olmaya karar vermiş.
1987 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliğini bitirip Antakya’da muayenehane açarak serbest diş hekimi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
1990 lı yıllarda TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “Kültürel Hediyelik Eşya” tasarım yarışmalarının oluşturduğu motivasyonla cam üretme ihtiyacı hissetmiş ve Kültür Bakanlığı folklor araştırmacılarından, kostüm kreatörü ve sanatçı koçu Sayın Mine Erbek Gökbuget tarafından, Topin Anadolu El Sanatları Merkezi kurucusu, ünlü cam sanatçısı Sayın Sami Sefer Coşkun ile tanıştırılır. Sami Hocanın el vermesi ile , Antik Cam Evi ve Antakya Camları Müzesini kurar Antakya Turizm Rotu içinde gezilmesi gereken tarihi mekanlar içinde dördüncü sırada tavsiye edilen 150 yıllık büyük dede mirası Avlulu ev Antakya’nın sayılı tüccarlarından birisi büyük dedesi, Ahmet Habip Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Anneannesi ,annesi, dayıları, teyzelerinin doğup büyüdüğü bu evi, Selva Kirkizoğlu teyzesinden satın alarak 2009 yılında Antakya Camları Müzesi ve Antik görünümlü cam objelerin tasarlandığı Antik Cam Evi markasının atölyesi olarak düzenlendi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.