HATAY DEPREMİ İMAR YASASINI DEĞİŞTİRDİ

HATAY DEPREMİ İMAR YASASINI DEĞİŞTİRDİ

Hatay’da büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremi, imar yasasını kökten değiştirdi. 

İstanbul’da beklenen depremin ağır tahribatından çekinen hükumet, İstanbul’u Hatay’ı göz önünde bulundurarak sağlamlaştıracak. Hükümet, İstanbul’da imara kapalı alanlarda arsa ve evi olanlara yeni rezerv alanlar göstermeyi de kapsayan yeni bir plan hazırlıyor. Yasa teklifi olarak önümüzdeki dönemde TBMM’ye gönderilecek düzenleme ile kentsel dönüşüm kararı almakta zorlanan apartmanların karar almasının kolaylaşması bekleniyor. Yapılan taslak çalışmayla, yeniden yıkılıp konut yapılmasına izin verilmeyen arsalar için yeni rezerv konut alanları yaratılması planlanıyor. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda konut verilmesi öngörülüyor. Bu durumda olan arsalar için uygun taksit ve koşullu ve uzun vadeli krediler verilmesi tartışılıyor.Milyonların bir arada yaşadığı ve uzmanların haykırarak ekranlarda 7 büyüklüğünde deprem olacak dediği Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul için ‘imar’ kararı milyonları tedirgin etmeye başladı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat deprem faciasının ardından ‘Sıra İstanbul’a geliyor’ diyerek televizyon ve gazetelere demeçler veren uzmanlar adeta kulak arkası edildi. Hükümet tarafından 1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açılması ile birlikte İstanbul’a yeni imar kararı verileceği belirtildi.

YERLERİNE YEŞİL ALAN

İmara kapalı alanlarda bulunan binaların yerine yeşil alan ve park yapılmasının öngörüldüğü dile getirildi. Hükümetin ve Ak Parti yönetiminin İstanbul’u imara açma girişimleri ile birlikte bazı arazilere çok katlı binalar yapılacağı iddia edilirken TBMM’de görüşülecek kararlar arasında şu maddeler de yer aldı:

1- İnşaat ruhsatına başvurmak için kat maliklerinin tamamı yerine üçte ikisinin imzası aranacak

2- Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak. Bu başkanlığın altında İstanbul birimi olacak

3- Dönüşüm bütçesi için hazine arazileri satılacak

4-Rezerv alanlar kat karşılığı konut inşaatı için müteahhit veya gayrimenkul şirketlerine verilecek.

5- İmara kapalı bölgede evi olana rezerv alanından konut verilecek.

6- Devlet kat karşılığı arsa satış yoluyla 200 bin konutu düşük bedelle vatandaşa teslim edecek.

7- İmara kapalı alanlara inşaat yapılamayacağı için hak sahipleri rezerv alanına yönlendirilecek.

8- Kira yüksek olduğu için evini kentsel dönüşüme verenlere kira yardımı artırılacak.

9- Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bünyesinde Gayrimenkul Değerlendirme Genel Müdürlüğü kurulacak.

Yukarıdaki maddelere bakıldığında imara kapalı bölgede evi olana rezerv alanından konut verilmesi gibi bir çok yeni karar dikkat çekerken muhalefet kanadında ise İstanbul’da beklenen deprem sebebi ile arazilere imar verilmemesi ısrar ediliyor.

GENEL HÜKÜMLER DE YER ALACAK

Yasada İstanbul’a özel maddelerin dışında genel hükümler de olacak. Düzenleme, kentsel dönüşümün kolaylaştırılmasını da amaçlıyor. Kentsel dönüşüm yasalarına göre, riskli binalarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun bulunmuyor. Ancak, inşaat sürecinde karar alma ve uygulama sorunları yaşanıyor. Bu durumda, belediyeye inşaat için ruhsat başvurusu yapılırken, tüm maliklerin rızası gerekiyor ve tüm maliklerden imza şartı aranıyor.

TÜM AŞAMALARA ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK ŞARTI

Yeni düzenleme ile tüm aşamalara üçte iki çoğunluk şartı getirilecek. Salt çoğunluk olması yönünde görüşler olduğu, ancak bunun mülkiyet hakkına aykırı olacağı ifade edildi. Ayrıca evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira yardımları da yeniden ele alınacak. Kira yardımlarının arttırılması planlanıyor.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.