HATAY HAVALİMANI ONARILIYOR

HATAY HAVALİMANI ONARILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hatay Havalimanının deprem nedeniyle bozulan alanlarında çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Uraloğlu, hava yolu ulaşımının ülkenin sosyal ve ekonomik refahının artmasında stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “2003’te 489 olan toplam hava aracı sayısı yüzde 270 artışla günümüzde 1821’e ulaşmıştır. Bugün hava ulaştırma işletmeleri sayımız 228’dir.” dedi. Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı. Hava yolu ulaşımının ülkenin sosyal ve ekonomik refahının artmasında stratejik öneme sahip olduğunu belirten Uraloğlu, “2003’te 489 olan toplam hava aracı sayısı yüzde 270 artışla günümüzde 1821’e ulaşmıştır. Bugün hava ulaştırma işletmeleri sayımız toplamda 228’dir. Ülkemiz, toplam yolcu trafiği sıralamasında, Avrupa ülkeleri arasında 2019’da 5. sıradan 2022’de 3. sıraya, dünyada ise 10. sıradan 6. sıraya yükselmiştir.” ifadesini kullandı. Bakan Uraloğlu, 2003’te 26 olan iç hat uçuş noktasının 2023’te 57’ye ulaştığına işaret ederek, 2003’te 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirilirken, uçuş ağını 283 yeni nokta ekleyerek 2023’te 130 ülkede 343 noktaya yükselttiklerini anlattı.

Türkiye’de, 21 yılda Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısını 81’den 173’e çıkardıklarını ifade eden Uraloğlu, şöyle konuştu: “Sivil havacılıkta, kurumsal imkan ve kabiliyetlerin güçlendirilmesi için ‘Kurumsal Dönüşüm Modeli’ni hayata geçiriyoruz. Mania Projesi kapsamında, sivil hava ulaşımına açık havaalanlarının mania planları çizilebilmekte, seyrüsefer yardımcı cihazlarının etki alanları oluşturulmaktadır. ‘Emisyon Veri Yönetim Projesi’ ile hava yollarından kaynaklı emisyonların, uluslararası standartlara göre takibinin yapılmasını sağladık. Yolcu ve çevre dostu 50 havalimanımız, Uluslararası Havalimanları Konseyi Karbon Akreditasyonu Programı sertifikası almaya hak kazandı.”

“ÇUKUROVA HAVALİMANI’MIZI 2024 OCAK’TA AÇMAYI HEDEFLİYORUZ”

Uraloğlu, Türkiye’nin dünyada küresel bir havacılık merkezi olmaya başladığını vurgulayarak, 57 olan havalimanı sayısını 61’e çıkartarak bu konumu daha da güçlendireceklerini dile getirdi. İstanbul Havalimanı ile ülkenin dünyanın bölgesel transit merkezlerinden olduğunu söyleyen Uraloğlu, “Gayri Safi Milli Hasıla’ya etkisi 23 milyar 750 milyon avro ekonomik etki sağlayan İstanbul Havalimanı’mızda açıldığı günden bugüne 177 milyonu aşkın yolcu trafiği gerçekleşmiştir. Çukurova Bölgesel, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanları ile yenilenen Trabzon Havalimanı’nda yapım çalışmalarımız devam ediyor. Kamu özel işbirliğiyle inşa edilen Çukurova Havalimanı’mızı 2024 Ocak’ta açmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. Uraloğlu, Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanlarını da 2025’te hizmete alacaklarını bildirerek, Trabzon Yeni Havalimanı proje çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesini iki katına çıkaracak 2. pist inşaatını tamamladıklarını ve yakında hizmete alacaklarını ifade eden Uraloğlu, şu bilgileri verdi: “Esenboğa Havalimanı kapasitesini 3. pisti yaparak 30 milyon yolcuya, Antalya Havalimanını ise 80 milyon yolcuya yükseltiyoruz. Kayseri Havalimanı terminal binasıyla yıllık kapasite 5,5 milyondan 8 milyon yolcuya yükseldi. Yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası’nı 2025’te tamamlamayı planlıyoruz. ‘Hatay Havalimanı’nın PAT Sahaları Onarımı ve Gelişimi Projesi’nin yapımını gerçekleştiriyoruz. Kapadokya Havalimanı Terminal Binası’nın yenilenmesi ve 10 bin metrekarelik yeni terminal binası yapılması planlanmıştır. Siirt Havalimanı için 3 bin 700 metrekarelik yeni terminal binası yapılacak.”

Uraloğlu, hava araçlarının sertifikasyon işlemlerini milli olarak yapmaya başladıklarını kaydederek, Gökbey helikopterinin yanı sıra birçok alanda yerli ve milli hava aracıyla parçalarının sertifikasyon faaliyetlerine de devam edildiğini bildirdi. İnsansız hava aracı (İHA) sayısının 70 bin 589’a ulaştığını söyleyen Uraloğlu, İHA pilot lisansına sahip kişinin ise 1 milyon 466 bine yükseldiğini aktardı.

ÜLKEYE 740 BAĞLAMA KAPASİTELİ YAT LİMANI KAZANDIRILDI

Uraloğlu, denizlerde sağlanan kaynakların ekonomiye kazandırılmasının bakanlığın önceliklerinden olduğuna işaret ederek, 2002’de 149 olan liman sayısını 217’ye yükselttiklerini vurguladı. Limanlarda elleçlenen yük miktarının 2022’de yaklaşık 543 milyon ton olduğunu anımsatan Uraloğlu, liman sayısını 2053 hedefleri doğrultusunda 255’e yükseltmeyi planladıklarını söyledi. Bakan Uraloğlu, Filyos Limanı’nın, Karadeniz doğal gazının ekonomiye kazandırılmasında önemli lojistik desteği sunduğunu ifade ederek, kamu özel işbirliğiyle ülkeye 740 bağlama kapasiteli yat limanı kazandırdıklarını anlattı.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.