SEPET ÖRGÜCÜLÜĞÜNDE YAŞAYAN EFSANE :”NİYAZİ KÖLEOĞLU”

SEPET ÖRGÜCÜLÜĞÜNDE YAŞAYAN EFSANE :”NİYAZİ KÖLEOĞLU”

1960 yılında köy enstitülerinin el sanatları konusunda köylerde açtığı kurslarda eğitim alan ve zamanla konusunda çok başarılı bir isim olmasının yanında bir çok öğrencisine bildiklerini aktaran işinin ehli bir isim tabiri caizse yaşayan efsane Niyazi Köleoğlu.

Geçmiş dönemim Paslıkaya köyü son dönemin Altınkaya mahallesinde yaklaşık 64 yıldır buğday saplarını sanata döndürüyor Niyazi amca. Bölgemiz el sanatlarından olan sepet örgücülüğün başarılı temsilcisi Niyazi amca ilerleyen yaşına rağmen sanatını yaşatmak adına çaba gösteriyor.Eskisi gibi olmasa da gücünün yettiğince örüyor buğday saplarından ürünlerini.Atölye olarak kullandığı evinin odasında sergilediği bir birinden güzel  sepet,çanta,şekerlik ve sofra  modelleri göz kamaştırırken bol bol da ziyaretçi alıyor bu yıllanmış atölye.

En büyük hedefinin bu mesleği gelecek kuşağa aktarmak olduğunu ifade eden sepet örgücüsü Niyazi Köleoğlu,Halk eğitim merkezi koordinesinde sepet örgücülüğü ile ilgili kurslar verdiğini ama kursiyerlerden çoğunun  zorlanarak  kursu tamamlayamadığını çok az sayıda insanın mesleği  öğrenebildiğini belirtti. Oldukça samimi bir ortamda geçen sohbetimizde Niyazi amca yaptığı açıklamasında:” 1960 yılında köyümüze gelen Köy enstitüsü hocamdan öğrendiğim mesleğimi o günden bugüne en iyi biçimde icra etmeye çalıştım.Hasat zamanlarında tarlalardan topladığımız buğday sağlarını kendi hazırladığımız boyaların olduğu kaplarda bekleterek elde ettiğimiz renk renk buğday saplarını kullanarak ördüğüm ürünlerim sayesinde 4 çocuğumu okutup evimin geçimin sağladım.Eşim başta olmak üzere çocuklarım ,gelinlerim ve hatta torunlarım sepet örücülüğü mesleğini en iyi şekilde yapmaktadırlar. Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleri ile katıldığım bir çok Yurt içi ve Yurt dışı fuarlarda sergilediğimiz ürünlerimiz herkesten tam not almıştır.Turizm Bakanlığımız ve Valiliğimiz başta olmak üzere bir çok makamdan aldığım plaket ve  teşekkür belgelerimi evimin en güzel köşesinde gururla saklamaktayım. Hatay Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birlik Başkanlığı tarafından ahilik haftasında yılın ahisi seçilmenin haklı gururunu yaşadım. Önümüzdeki günlerde yoğun bir program bizi beklemektedir. Son olarak şunu belirtmek isterim ki mezara gidene kadar   devam ettirmeyi düşündüğüm mesleğimin gelecek nesillere aktarılması adına kurslar açılırsa yine seve seve görev almak isterim.”dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.