TANIŞMA’DA FİRİK YAPIMI START ALDI

TANIŞMA’DA FİRİK YAPIMI START ALDI

Firik denilince ilk akla gelen Tanışma mahallesinde çiftçiler gece gündüz demeden firik üretmeyi sürdürüyor.Gündüz tarlalardan yeşil buğday başaklarını biçen çiftçiler iftar saatinden sonra ateşin üzerinde dönen değirmenlerde ütülenerek  firik haline getiriliyor. Yılın belli aylarında büyük uğraş sonucu işlenen firik Hatay bölgesinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Bu yıl yağmurun az olmasından dolayı hasada erken başladıklarını söyleyen çiftçiler başak içerisinde buğday tanelerinin az olmasından dolayı bu yıl verimin düşük olacağını söyleyerek  satış fiyatlarının 14 TL civarında olması beklentisi içinde olduklarının altını çizdiler.

FİRİK MEŞEKATLİ SÜREÇTEN GEÇİYOR

Tanışmalı üretici Necmettin Arslan yağmurun az olması sebebi ile firik yapımının bu yıl biraz erken başladığını söyleyerek  başladığı açıklamasında :” Gündüz buğday başaklarını topluyoruz. Ardından makine yardımıyla buğdayların taze başak kısımlarını ayırarak çemberli elek dediğimiz merdanelerde odun ateşinde yaklaşık 50-60 derece sıcaklıkta ütüyoruz. Ütülen başaklar 1-2 gün soğuması için tarlalara seriliyor. Soğuma işleminin ardından biçerdöver ve patoz makineleri yardımıyla başakların içerisindeki firik tanelerini alarak satışa hazır hale getiriyoruz” dedi.

ÖZEL İZİNLE ÜRETİM DURMUYOR

Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması dolayısıyla izin alarak üretimi gerçekleştiren çiftçi Necmettin Arslan, “Tanışmada herkes firik işi ile uğraşıyor. Bu yıl olduğu gibi bazı yıl da firik üretiminin Ramazan ayına denk gelmesi bizleri biraz zorluyor. Tüm dünya genelinde etkili olan korona virüs salgını rağmen biz gece gündüz demeden çalışarak üretmeye devam ediyoruz çok zorlanıyoruz ama mecburuz çünkü geçimimizi bu zahmetli işten sağlıyoruz. Firik fiyatlarımız bu yılda tüm bu olumsuzluklara rağmen daha bir netlik kazanmadı.Ama beklentimiz 14 TL civarında olması.” diye konuştu.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.