Meşale Gazetesi

AB BÜYÜKELÇİLERİ ATSO’YU ZİYARET ETTİ

AB BÜYÜKELÇİLERİ ATSO’YU ZİYARET ETTİ

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Suriyelilerin en fazla Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yaşadıklarını söyledi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Hikmet Çinçin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut ve beraberindeki heyetin Antakya Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda  bu rakamları verdi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi  Nikolaus Meyer Landrut ve beraberindeki heyet ile birlikte Antakya Belediye Başkanı İzzetin Yılmaz, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Oda üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Genelinde 400 bin Suriyelinin yaşadığını, ancak 400 bin nüfuslu Antakya’da 128 bin, 103 bin nüfus Reyhanlı’da 131 bin Suriyelinin yaşadığına dikkat çekti.

Hatay’daki Suriyelilerin, Hatay’ın güneyinde yaşadıklarına dikkat çeken Oda Başkanı Hikmet Çinçin, “Hatay’ın güneyinde toplamda 800 bin Türk yaşıyor, bunlarla birlikte 400 bin Suriyeli yaşıyor” ifadesinde bulundu.

NE ARAPÇA NE TÜRKÇE KONUŞAN BİR NESİLLE KARŞILAŞACAĞIZ

Suriye’den göç edenlerin sorunlarını birlikte getirdiklerinin altını çizen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin şunları söyledi:

“Maalesef ne Arapça ne de Türkçe konuşan bir nesille karşı karşıyayız. Ana dillerini konuşamayan çocukların en büyük sorunları eğitim. Bu nesil ne ana dilleri Arapçayı, ne de doğdukları Türkiye’de Türkçe’yi konuşamayacak bir nesil. Bunların yanında nikahsız evlilikler, çocuk gelinler cabası.

Bunun için Avrupa Birliği olarak özellikle Almanya göç konusunda son derece deneyimli bir ülke. Suriyelilerin eğitimleri konusunda Avrupa Birliği’nin fonları büyük önem taşıyor. Gönderilecek paralar bazı sivil toplum kuruluşlarına değil, yerele gönderilmeli. Çünkü sivil toplum kuruluşlarına gönderilen paralar amacına yönelik harcanmıyor. Burada bizimle yaşayan Suriyeliler alt yapımızı, üst yapımızı, kısacası her şeyimizi paylaşıyorlar.”

BÜYÜKELÇİ NİKOLAUS MEYER LANDRUT: SİZLERİ DİNLEMEK İÇİN HATAY’A GELDİM

Bu arada Avrupa Birliği Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut, Suriyelilerin sorunlarını dinlemek için Hatay’a geldiğini söyleyerek konuşmasına başladı.

Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, en önemli sorunun eğitim eğitim eğitim diyerek, Almanya olarak göç konusunda deneyimli olduklarının altını çizerken, kendisinin konuşmasından çok yereldekilerin sorunlarını dinleyeceğini belirtti.

Daha sonra Basın’a kapalı olarak  sürdürülen toplantıda, Antakya Belediye Başkanı İzzetin Yılmaz, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ile diğer katılımcılar, Suriyelilere yönelik sorunları Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut’a aktardıkları öğrenildi. Haber: Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.