ARSUZ KARAAĞAÇ’TA BEZELYE HASADI!

ARSUZ KARAAĞAÇ’TA BEZELYE HASADI!

Meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’ın Arsuz ilçesinde üreticiler tarlalarının yolunu tutu ve bir süre önce toprak ile buluşturdukları bezelye tohumlarını hasat etmeye başladılar.

Hasadın başlaması ile birlikte ise üreticisi kadar depremzede tarım işçileri için de gelir kapısı oldu. Tarım işçileri, erken saatlerde gittikleri tarlalarda gün boyu çalışarak bezelye topluyor.

Karaağaç Mahallesi’ndeki bezelye üreticileri başlayan bezelye hasadı için “Emek bizden, bereketi Allah’tan” ifadelerini kullandılar.

Tarım işçileri yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler; “Bir anda İskenderun, Antakya yok oldu. Çok zor günler geçirdik. Geçirmeye de devam ediyoruz. Biz başkalarından bir şeyler almaya alışkın değiliz. Emeğimizle çabalıyoruz, buradan ne çıkarsa onu kazanacağız. Süreç uzun ve zordu. Kolaylaştığı söylenmez ama en azından çalışıyor olmak ve bir şeyler yapabiliyor olmak ilk günlere göre çok daha iyi” dediler.

“Bezelye hangi mevsimde yetişir, ne zaman ekilir ve nasıl hasat edilir?” Sorularını yanıtlayan üreticiler ise, “Tohum ekim zamanı bölgenin iklim şartlarına bağlıdır. Şubat başından 15 Mart’a kadar erkenci-yarı erkenci çeşitler; Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geçici çeşitler; 15 Nisan’dan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmalıdır. Kasım–Aralık ayları içerisinde de sonbahar çeşitleri ekilebilir. Ayrıca sahip olduğu tür özelliklerine göre de hasat dönemleri farklılık gösterebilir. İlk olarak, ekim yapılacak toprağın iyi bir şekilde hazırlanması gerekir. Bezelye tohumları, ekimden önce 24 saat süreyle suya yatırılır. Bu işlem tohumların çimlenmesini hızlandırır. Tohumlar, ekim alanına 3-5 cm derinliğinde ve 10 cm aralıklarla ekilir. Tohumlar ekildikten sonra bolca sulanması gerekir. Elbette bu toprağın türüne göre deşiktik gösterir. Kasım ayından başlanarak mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekilebilir. Bezelyenin yetişme süresi çeşidine ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmekle beraber genellikle ekimden itibaren 60 ila 70 gün içinde hasat için hazır hale gelir. Malum Hatay’da da havalar bu sene pek sıcak geçti. Ürünleri hasada başladık” dediler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.