İpekçilik yükseliyor

Yıllar önce Hatay halkının hemen hepsinin emek verip geçimini sağladığı ancak ilerleyen yıllar ve teknolojiyle birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ipek böceği Defne Koza Evinde hayat buldu.

İpekçilik yükseliyor

Yıllar önce Hatay halkının hemen hepsinin emek verip geçimini sağladığı ancak ilerleyen yıllar ve teknolojiyle birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ipek böceği Defne Koza Evinde hayat buldu.
İpek böcekçiliğini adeta yeniden canlandıran Defne Koza Evinde açılan kurslar ve hemen her kesimin ilgisini çekti. 4 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’den İngiltere’ye kadar bilinirliği arttı. İpek böcekçiliğinin mimarı ve Defne Koza evinin sahibi olan Tülay Genç kızı ile birlikte çıktığı bu yolda bu mesleği gelecek nesillere aktarmak için kurslar açtı ve Hatay’a büyük hizmetler sundu. Tülay Genç İpek Böcekçiliğin nasıl kurulduğunu, işleyişi ve gelecek planlarından bahsetti.


Nasıl Kuruldu?
“Burası kardeşlerimin bahçesiydi. Rahmetli babam hepimize tapuladı buraları ve bizde burayı istedik. Abimle konuştum, böcek yetiştireceğim diye bana güldüler. Kız meslek lisesinde ekmeğini ipekten çıkart projesinde işe başlayan tek isteyen benim. Belgeselim çekildi, AB proje kapsamında. Abim İngiltere de izlediğini söyledi. Sonra abim Koza evini al dedi. Burası çok eski bir yerdi ve biz hiç bir şeyi bozmadan restore ettik. Defne belediye başkanı ile konuyu konuştum ve kendisi projemize Tacittin Bey ve Sibel Hanımla birlikte başkanımızla konuştuk. Ben ilk dokumamı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yaptım. Kimse bilmiyorken ilk dokumaları ben yaptım. HATMEK kursunda 4 yıl öğretmenlik yaptım ve süreç beni kendi işimi kurmaya yönlendirdi. TÜBİTAK ilgisi
“Projeyi kızımızla birlikte yazdık ve belediye ye sunduk. Biz harekete başlarken sarı koza ve işi yaygınlaştırmak istiyorduk. Sarı koza Hatay’a özgüdür. Siyah siyah halkalar halinde oluşur. Daha az iplik verir. Daha değerli ve kıymetlidir. Bu yüzden zamanla unutmaya yüz tutmuştur. Sarı koza değerli olduğu için en az 70-80 yumurta olmalıdır. Herkes en başında boyalı sanıyordu ama hepsi gerçektir. TÜBİTAK yetkilileri geldi, fuarlarına katıldım. Onlar bile en başında sarı kozayı boya sandılar fakat daha sonra gelip kendi gözleriyle gördükten sonra onlarda ikna oldu. Böcekleri kendi elleriyle beslediler. Yumurtaları dolaplara koyduğumuz zaman bu yumurtaları 20 yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Uyuyan yumurta diyoruz. Önemli olan sıcak havadan durmasıdır. Daha sonra kuluçka dönemi oluşuyor. Ve mevsimle beraber dut yapraklarının taze ve kuru olması gerekir. Aksi takdirde böceklerimiz telef oluyor. Çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.”
Belediye Katkıları
“Defne ilçe Belediyesi’nin katkıları ve İŞ-KUR ile kentte yok olmaya yüz tutmuş ipek böceği yetiştiriciliğini yaşatmak için Defne Koza Evi’nde kurslar açtı. İpek böceği yetiştiriciliği kurslarının verildiği Koza Evinin açılmasıyla birlikte il genelindeki koza üretiminde yüzde 85lik bir artış oldu.” Şeklinde konuştu.
Kurs öğretmenlerinden Fulya Genç, bu yıl yapılacak çalışmalarla hem üretim miktarını hem de öğrenci sayısını artırmayı planladıklarını söyledi. Önümüzdeki süreçte seri üretime geçerek alanında bir ilki başarmak istediklerini belirten Genç, “Proje Defne Belediyesi ve İŞKUR organizesinde yapıldı. Defne Belediyesi bize ilk olarak bir yer tahsis etti, burada ipek böceği yetiştiriyoruz, iplik çekiyoruz ve dokuma yapıyoruz. İŞKUR bize 25 kursiyer gönderdi, bunlardan 20’si mezun oldu. Bu öğrencilerimizden ikisi engelli” diye konuştu.
254 KiLO KOZA ÜRETiLDi
Defne koza Evi sayesinde il genelindeki koza üretiminde de yüzde 85’lik bir artış yaşandığını belirten Genç “Hatay genelinde 2013te 138 kilo koza üretilmişti, fakat biz geçen sene 254 kilo koza yetiştirdik. Amacımız bu mesleği daha fazla kişiye yaymak. Bizim nisan ayında 45 günlük bir süremiz var böcek yetiştiriciliği için. 35 gün boyunca yemek yiyorlar ve 10 gün boyunca da kozalarını ördükten sonra biz onların ipliklerini çekiyoruz. İpliklerini çektikten sonra gerekirse boya gerekirse doğal boya olarak işlemlerini yapıp dokumaya geçiyoruz. Daha sonra biz onların püsküllerini gerekli şekillerde küllü ve sabunlu sularda yıkanıyor. Yıkandıktan sonra ütülenip hazır bir şekilde sunuyoruz.” Diyerek İpek Böcekçiliğine olan farkındalığın arttığını söyledi. HABER:Cansu DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.