KIZILDENİZ’DEN AKDENİZ’E YENİ BİR BALIK TÜRÜ GİRİŞ YAPTI: ‘KIZIL LOKUM’

KIZILDENİZ’DEN AKDENİZ’E YENİ BİR BALIK TÜRÜ GİRİŞ YAPTI: ‘KIZIL LOKUM’

Profesör Dr. Cemal Turan, Kızıl Denizden Akdeniz’e gelen bir tür giriş yapan balığın ‘Kızıl Lokum’ olarak adlandırdıklarını söyledi. İSTE (İskenderun Teknik Üniversitesi) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Cemal Turan, Kızıl Denizden Akdeniz’e gelen bir tür giriş yapan balığın ‘Kızıl Lokum’ olarak adlandırdıklarını söyledi.

Kızıl Denizden Akdeniz’e giren Synodus Randalli isimli türle İskenderun Körfezinde karşılaştıklarını belirten İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, “Bu türü uluslararası yayınlarda da yer alarak kayıtlara ‘Kızıl Lokum’ adıyla kaydettik. Kızıl lokum adını vermenin nedenini, Kızıldeniz kökenli olduğu, daha önce Akdeniz’e gelerek yerleşen gümüş adı verdiğimiz balık türüne benzer” dedi.
Synodus Randalli kızıl Deniz kökenli olan bir türün ilk olarak tüm Akdeniz’de İskenderun Körfezi girişinde bulduklarını aktaran Prof. Dr. Turan “Bu tür Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için yeni bir tür. Tür olarak ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz. balıkçılar ekonomik anlamda katkı sağlayacak iyi bir gelir sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü, benzeri gümüş balığı, halk tarafından çok beğenilen bir tür. Kızıl lokumun da beğenileceği tutulacağını bekliyoruz” diye konuştu.

İSTİLACI TÜRLER ARASI MÜCADELE OLACAKTIR

Prof. Dr. Turan, bu balığın tek olumsuz tarafı yırtıcı bir tür, saldırgan ve atak bir tür ve diğer yerli türlere ekolojik anlamda yerli türlere zarar verebileceğini vurgulayarak “Zamanla yapacağımız gözlemlemeler bölgedeki gelişimini bize gösterecektir. Tabi sadece yerli tür avlanmıyor bulunduğumuz bölge ve denizlerimiz özellikle Akdeniz yabancı türün istilası halinde, istila eden istilacı türleri de yeni bu tür tüketecektir. Aralarında büyük bir mücadele olacaktır denizlerimizde. Şu an ilk olarak İskenderun Körfezi’nde bulduğumuz için önümüzdeki günlerde bekleyiş içerisindeki yaygınlığı yayımı nasıl olacak olacak mı veya adaptasyon sağlayıp burada tutunan bir durum olacak tutunamayan bir tür mü olacak zaman gösterecek. Kalıcı bir tür olarak görünüyor açıkçası ekonomik olarak da sevilen bir tür de olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

EGE’YE KADAR YAYILABİLİR

Kızıl denizden gelen balık türlerinin zaman içerisinde Ege Marmara denizine kadar yayıldığını ifade eden Turan şöyle devam etti: “Mersin Antalya Ege’ye yayılır mı? bilemiyorum çünkü diğer tür yayıldı. Tabii küresel iklim değişimi birlikte Akdeniz’in tropikalleşmesi Karadeniz’in ve Akdeniz’in birleşme sürecine girmesi birçok balık hareketinin ardışık olarak birbirlerini getiriyor. Biz de gerek iklim değişikliği olarak gerek çalışmalar ve Deniz bilimleri ve teknoloji fakültesi Su ürünleri mühendisliği programı olarak elimizden geldiğince bu konuda çalışmalar yaparak yöneticileri olsun diğer konu ile ilgili ilgilenen birimler onlara bilgi sağlıyoruz araştırmalarımızın sonuçlarını iletiyoruz.”

KIZIL LOKUM LABORATUVARDA

İSTE Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Sualtı Programı Dr. Öğr. Üyesi Servet Ahmet Doğdu da, Laboratuvarda Kızıldeniz’den gelen Kızıl Lokum (Synodus Randalli) balığının genetik incelemelerini yapmak için kas örneklerini aldıklarını, gelecek olan türleri de tahmin etmek, yapılarını morfolojik ve genetik yapılarını da öğrenmek için çalıştıklarını söyledi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.