ZEYTİN SEZONUNDA SONA GELİNDİ,ŞİMDİ SABUN KAZANLARI KAYNIYOR

ZEYTİN SEZONUNDA SONA GELİNDİ,ŞİMDİ SABUN KAZANLARI KAYNIYOR

Altınkaya mahallesinde zeytin sezonunda sona doğru gelinmesi ile birlikte hemen her evde kullanılan zeytinyağı ve defne yağlı sabunlar için kazanlar kaynamaya başladı. Bölgede sabun pişirimi denilince akla ilk gelen aile olan Karaçete ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Yusuf Karaçete geleneksel yöntemler ile pişirim yaptığı sabunlar için harıl harıl çalışıyor. Ailede rahmetli dede Hacı Yusuf Karaçete ile başlayan sabun pişirim serüveni Hacı Remzi Karaçete ile devam etmiş son dönemde Yusuf Karaçete ile başarılı bir biçimde icra ediliyor. Son derece rahatlatıcı ve kokusuyla insanı cezbeden zeytinyağlı defne sabunu aynı zamanda bir çok rahatsızlığa iyi gelmesi ile bilinmektedir.

Altınkaya’da uzun yıllardır her aile kendi yaptıkları sabunları kullanır diyerek sözlerine başlayan Yusuf Karaçete açıklamasında:”Zeytinyağlı  Sabununun bir çok hastalığa şifa olduğu herkes tarafından bilinmektedir.İçerisine eklediğimiz defne yağı ile birlikte pişirdiğimiz yöresel sabunlarımız saç dökülmesini  ve kepeği önlemesinin yanında  aynı zamanda sedef,kaşıntı,romatizma  gibi hastalıklara etkili çözüm olmaktadır.İşte bu sebepten dolayı hemen her evde zeytin sezonu sonrası sabun pişirimi yapılmaktadır.

Seyyar sabun pişirim kazanımız ve diğer unsurlarımız ile önceden planladığımız program doğrultusunda sabunları pişirmekteyiz.Çocuk yaşlardan bu yana içerisinde bulunduğum sabun pişirim olayında baban Hacı Remzi Karaçete’den öğrendiklerimi en doğru biçimde uyguluyor aile büyüklerimden devraldığım bayrağı en iyi biçimde taşımak adına var gücüm ile çalışıyorum.

Pişirim yaptığımız sabunu Ph dengesini sağladıktan sonra döküm aşamasına geçiyoruz.Bunun için bize gösterilen uygun alanları tercih ediyoruz ki sabunun  9-10 saat gibi bir süre orada kuruması beklenecektir.Daha sonra kesim işlemini yaparak sabun kalıplarını elde ediyoruz.

Bu aralar taleplere yetişmeye çalıştığım geleneksel sabun pişirim olayını gücüm yettiği süre zarfında devam ettirmeyi planlıyorum.Hem zeytinyağı olayında hem de sabun da bereketli bir sezon olmasını diliyorum.”dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.