HATAY’DA ENGELLİ OLMAK

HATAY’DA ENGELLİ OLMAK

Engelli olmak kişilerin kendi tercihi değildir; Yüce Allah’ın takdirindedir. Bir empati kuralım ; Hatay’da engelli olsaydınız gününüz nasıl geçerdi. Sabah erkenden kalktınız elektrikli sandalyeniz ile Atatürk caddesinde bir lokantada köfte-ekmek yiyeceksiniz, Reyhanlı da Humus yiyeceksiniz, Kırıkhan’da ciğer yiyeceksiniz. Gidemezsiniz kaldırımlar uygun değil, Caddeyi kullanmanız lazım bu seferde bilinçsiz ve saygısız sürücülerin baskısına maruz kalıyorsunuz, açıkçası her an ezile bilirsiniz. Bir yemek için  ölümü göze alıp kararınızda ısrar ettiniz, dışarıdan  vatandaşlardan da yardım alarak her hangi bir restoranta ulaştınız, size uygun masa yok, lavabo yok.Hatay’da herhangi bir ilçede işiniz çıktı gitmeniz lazım Minibüslerde engelli rampası var mı?  Sosyal faaliyetlere engelli kardeşim katılmak istese, ibadet için bir Camiye gitmek istese tekerlekli sandalyesi ile gidebilir mi? Biraz empati kurdum ve yaşama karşı karamsarlık sardı beni. Engelliler evlerinde pencere önünde dışarıyı seyretmek zorunda kalmasın, fikirlerimizle ve düşüncelerimizle onları biz o pencere arkalarına hapsediyoruz.

Kıymetli dostlar hepimiz bir engelli adayıyız. Engelliler kendi tercihi ile bu engeli almadı. Biz de irademiz dışında her an engel sahibi olabiliriz. Engelli kardeşlerimizde toplumun bir parçası, engeli olmayanlar gibi yaşamak hem insani hem de Anayasal hakları. Araç park ederken engellilere ayrılan yerleri işgal etmeyin, kaldırım üzerine ve rampaların önüne araç park etmeyin, esnaflar masa sandalye vs. koymasın. Engellilere acıyarak değil onlarında birey oldukları için yaklaşın.

5378 Sayılı Kanun ile de engelli kardeşlerimizin sosyal hayatta yaşamları kolaylaştırıldı ama bu sadece resmiyette kalmamalı, fiiliyatta da desteklenmeli. Bu Kanunun amacı; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktır.

Engellileri evlere hapsetmeyelim, onların işlerini kolaylaştıralım, her yer engellerle dolu. Onların engellerini alamazsınız, onlarda bunu istemiyor zaten ama engel olmayın yeter.

Allah’a ısmarladık,Hoşçakalın…

Yahya TURAN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.