Meşale Gazetesi

‘KIRMIZI ALTINDA’ HASAT BAŞLADI

‘KIRMIZI ALTINDA’ HASAT BAŞLADI

Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde tarladan hasat yapılan turplar, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından Savrun Çayı’nda yıkanarak temizlenip paketlendikten sonra Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Yöre ekonomisine önemli katkı sağlayan ve halk arasında “kırmızı altın” olarak adlandırılan turp hasadında yeni sezon başladı. 5 ay süren hasat sezonu boyunca ilçe ekonomisine yıllık 100 milyon TL katkı sağlayan turp hasadında yaklaşık 6 bin kişi istihdam ediliyor. İlçede bulunan Savrun Çayı üzerine kurulu turp yıkama ve paketleme havuzlarında yıkanıp paketlenen turplar başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

İlçe ekonomisi açısından “bacasız fabrika” olarak da adlandırılan turp tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor.

Savrun Çayı’nın yarım metreye varan soğuk suyunun içerisinde kadın işçiler günlük 70 TL yevmiye için sabahın ilk ışıklarıyla turp yıkama ve paketleme işine başlıyorlar.

Turpta yeni sezonun başladığını belirten Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, “Sektörümüzde şu anda 6 bin kişi ekmek yiyor. Turp Çukurova ve Kadirli ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Tüm çiftçilerimize ve çalışanlara yeni sezon hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.