ORTA HASARLI BİNALAR TADİLATI BEKLİYOR

ORTA HASARLI BİNALAR TADİLATI BEKLİYOR

Güçlendirme işlemiyle deprem bölgelerindeki binalarımızın yorgunluğu giderilirken yaşam alanlarımız daha kuvvetli duruma getirilebilir.

Ancak bu faaliyetler, gelişigüzel yapılmamalıdır. Aksi halde hem paranızı boşa koyarasınız hem de depreme dayanıklı olduğunu sandığınız evlerde oturursunuz. Bu dönemde en çok konuşulan konulardan bir tanesi orta hasarlı binaların güçlendirilerek yeniden milli servete kazandırılması oluyor. Belediyelerin onayını alan orta hasarlı bina sahipleri Binalarını güçlendirmeye başladı. Orta Hasarlı binalar dışında kalan az hasarlı binalarda sahipleri tarafından güçlendirmeye tabi tutuluyor.

PEKİ NASIL?

Uzmanlar güçlendirme çalışmalarının mutlaka yetkin eller de yapılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söylediler: “Tıpkı insanoğlu gibi binalar da yıllar içerisinde yaş aldıkça yorulmaktadır. Bu nedenle yapı stokumuzda; çok yaşlı, çok afet geçirmiş ve çok yorulmuş binalarımız mevcuttur. Güçlendirme işlemiyle de binalarımızın yorgunluğu giderilirken yaşam alanlarımız daha kuvvetli duruma getirilebilir. Ancak bu faaliyetler, gelişigüzel yapılmamalıdır. Yetkin ve uzman bir ekip; öncelikle göz, sonrasında ise aletli muayene ve gerekiyorsa yapının planının bilgisayar ortamına aktarılması ile binanın hangi kısımlarının ne derece zayıf olduğunu ortaya çıkarmalı ve bu işlemlere göre bir onarım güçlendirme projesi hazırlanmalıdır. Tabii ki işin uygulaması da uzman ellere teslim edilmelidir. Şu an deprem bölgelerinde hızlı bir şekilde kolon güçlendirme işlemleri yapılmaktadır.

Bunlar; FRP uygulaması ile mevcut ölçüsündeki kolonları güçlendirme veya normal donatı ilaveleri ile kolon, perde duvar mantolama ile büyütme çalışmalarıdır. Ancak üzülerek ifade etmeliyiz ki ihtiyaçlardan doğan potansiyel, bazıları tarafından fırsat ortamı olarak görülmekte ve maalesef uygulamalar birçok yapım hatası içermektedir” dediler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.